BiH

Visoki predstavnik

Inzko: Odavanje poštovanja ženi je mnogo više od ruže za 8. mart

08/03/2020

Žene ove zemlje su izuzetno talentirane i vrijedne – a njihovi kapaciteti su vrlo slabo iskorišteni, što ide na štetu svih

Visoki predstavnik Valentin Inzko čestitao je svim ženama u Bosni i Hercegovini 8. mart, Međunarodni dan žena i iskoristio tu priliku kako bi istaknuo hitnu potrebu za većim uključivanjem žena u svakodnevne političke i socijalno-ekonomske tokove u BiH, posebno u javnom sektoru, prenosi Anadolu Agency.

“Zakon o ravnopravnosti polova BiH – koji nije nametnut, već je u potpunosti domaći poduhvat – za žene utvrđuje minimalnu zastupljenost od 40 posto u brojnim organima vlasti, uključujući i zakonodavne i izvršne organe. Sve što je ispod tog nivoa sudjelovanja u vlasti može se smatrati nejednakošću i nepoštivanjem vladavine prava. Oni organi vlasti koji ne provode zakon – krše ga”, rekao je visoki predstavnik.

Ohrabrujući političke aktere da poduzmu konkretne korake u cilju poboljšanja ravnopravnosti polova na svim nivoima vlasti, visoki predstavnik je naglasio “da je odavanje dužnog poštovanja ženama u bh. društvu mnogo više od poklanjanja crvene ruže povodom Međunarodnog dana žena”.

“Žene ove zemlje su izuzetno talentirane i vrijedne – a njihovi kapaciteti su vrlo slabo iskorišteni, što ide na štetu svih. Žene zaslužuju da u potpunosti budu uključene i da sudjeluju u vlasti, a siguran sam da bi ova zemlja od njihovog angažmana imala višestruke koristi.”

Visoki predstavnik je također još jednom pozvao da se pojačaju napori kako bi se spriječilo nasilje nad ženama i poboljšao pristup žena kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.