Inzko: Pitanja kao što je referendum onemogućavaju BiH da krene naprijed

valentin-inzko-psjeta-muzej-zemaljski-25082015-KS-3

Visoki predstavnik Valentin Inzko pozdravio je prihvatanje zahtjeva Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji, navodeći da je Bosna i Hercegovina time napravila važan korak ka Evropskoj uniji.

No, ističe da je to početak putovanja na kojem će izabrani lideri i institucije trebati pokazati volju za transformacijom zemlje, kako bi se BiH uskladila s evropskim standardima. Smatra da je to dug put i proces u čijem fokusu moraju biti pitanja stvarnog života.

Osvrnuo se i na najavljeni referendum o danu RS-a, navodeći da “neki političari u ovoj zemlji i dalje nastoje ignorirati ovu novu stvarnost gledajući još uvijek u prošlost”.

– Pitanja kao što je referendum o 9. januaru samo onemogućavaju ovoj zemlji da krene naprijed i usporavaju njenu dalju integraciju u evroatlantsku porodicu.

Pitanja kao što je referendum konzistentno stavljaju u drugi plan diskusiju o stvarnim problemima građana. Ljudima u Bosni i Hercegovini se uskraćuje diskusija o pitanjima koja su najbitnija – ekonomija, zdravstvo, obrazovanje i generalno bolji životni standard – naglasio je visoki predstavnik.

Za njega referendum je mnogo više od predizborne politike koja ima za cilj prikupljanje poena, predstavlja osporavanje Ustavnog suda BiH, njegovih odluka, ustavnog okvira zemlje i vladavine prava u BiH.

– On nije ispitivanje javnog mnijenja, kako bi to neki željeli predstaviti. Ustavni sud BiH je suspendovao Odluku Narodne skupštine Republike Srpske o referendumu. To je pravna činjenica. Odluke Suda se moraju poštovati. Iz tog razloga pozivam organe RS da poštuju odluku Suda i da ne održe ovaj referendum, koji nema pravnog osnova – ističe.

Pitanje državnih praznika, smatra Inzko, treba se riješiti putem dijaloga i izmjene zakona i u skladu s odlukom Suda iz novembra prošle godine, a ne putem referenduma “koji predstavlja direktno kršenje odluke Ustavnog suda”, saopćeno je iz OHR-a.

– Isto tako, agresivna retorika kojom se poziva na nasilje ili silu, ili se prizivaju mračne slike rata, stvar je prošlosti i potpuno je neprihvatljiva. Stoga pozivam političke aktere na svim stranama da se suzdrže od agresivne retorike. Ta vrsta ponašanja zauvijek je ostavljena daleko u prošlosti i nema mjesta u evropskoj budućnosti BiH – izjavio je visoki predstavnik Valentin Inzko.