Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Inzko poziva političke lidere da odbace neodgovornu retoriku

Valentin Inzko

Visoki predstavnik Valentin Inzko izražava duboku zabrinutost zbog nedavnih razdornih izjava pojedinih visokorangiranih političkih i institucionalnih lidera koje podsjećaju stanovnike Bosne i Hercegovine na tragične sukobe iz devedesetih i koje nisu u skladu sa dugoročnim naporima na promociji mira, stabilnosti i prosperiteta Bosne i Hercegovine.

Takva ratnohuškačka retorika je potpuno neprihvatljiva u kontekstu Dejtonskog mirovnog sporazuma, saopćeno je iz OHR-a.

U svjetlu ovih izjava, kao i drugih reakcija bh. političkih lidera koje nisu doprinijele spuštanju tenzija, visoki predstavnik želi ponoviti da je Bosna i Hercegovina jedinstvena, suverena zemlja koja se sastoji iz dva entiteta, a da entiteti nemaju pravo da se odcijepe od Bosne i Hercegovine i u pravnom smislu postoje isključivo temeljem Ustava BiH.

Inzko naglašava da su suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine zagarantirani međunarodnim pravom i ne mogu biti predmet rasprave, a da sve stranke moraju poštivati institucije Bosne i Hercegovine te im omogućiti da neometano djeluju i donose odluke.

Dodaje da su potezi stranaka koji bi paralizirali institucije Bosne i Hercegovine neprihvatljivi, budući da državne institucije moraju biti u mogućnosti da provode svoj mandat u skladu sa Ustavom BiH.

Visoki predstavnik poziva nosioce javnih funkcija da odbace neodgovornu retoriku i da umjesto toga intenziviraju napore na poboljšanje rada institucija na svim nivoima vlasti, a u korist svih građana Bosne i Hercegovine.