Inzko ponudio Dodiku da zamijene mjesečne plate

inzko dodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik boravi u Moskvi gdje se sastao sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovim. Dodik je u izjavi za agenciju TAS kazao rekao da visoki predstavnik ni u BiH, a ni u svojoj zemlji ne plaća porez.

“U suštini, on se čvrsto drži svoje visoke plate koja mjesečno iznosi 24.000 eura, plus plaćeni troškovi”, rekao je Dodik.

On je naveo da visoki predstavnik ni u BiH, a ni u svojoj zemlji ne plaća porez, zbog čega je spreman da stalno piše negativne izvještaje, kako bi što duže zadžao svoj položaj, ali da on vjeruje da će tome uskro doći kraj.

Komentar Kancelarije visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini koji je uputila za tv N1 prenosimo u cijelosti.

“Platu visokog predstavnika finansira međunarodna zajednica, a ne predsjednik entiteta RS, i taj iznos je daleko manji od iznosa koji predsjednik Dodik stalno spominje. Podsjetili bismo na komentar visokog predstavnika na ovu temu: ‘Ponuda gospodinu Dodiku da se zamijenimo za ukupna mjesečna primanja i dalje stoji. Tako će konačno zadovoljiti svoju radoznalost, ali bojim se, biće razočaran. Na kraju krajeva, čak i ako bih ja, kao visoki predstavnik, radio besplatno, ništa se ne bi promijenilo’, rekao je visoki predstavnik Valentin Inczo”, saopšteno je za N1 iz OHR-a.

“Ali, vratimo se realnosti: kada su u pitanju uslovi za zatvaranje OHR-a, željeli bismo podsjetiti da je njih donio Savjet za provođenje mira 2008. godine, kada je na poziciji visokog predstavnika bio Miroslav Lajčak i oni su svima dobro poznati kao agenda 5+2. Ništa se od tada nije promijenilo, niti se tome što dodavalo. Podsjećamo Vas, međutim, da je drugi uslov ‘pozitivna ocjena političke situacije zasnovana na punom poštivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma’. Na bosanskohercegovačkim liderima je, uključujući i predsjednika Dodika, da te uslove ispune. Svako neispunjavanje samo produžuje mandat visokog predstavnika”, stoji u saopštenju.