Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Inzko: Pozdravljam signale da je referendum u RS-u “ostavljen postrani”

BiH

inzko

Pozdravljam signale da će referendum u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH biti ostavljen postrani, izjavio je danas u Banjoj Luci visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

O ovom pitanju je, kaže, razgovarao danas u Banjoj Luci s predsjednikom RS-a Mioradom Dodikom te još jednom ponovio da RS može organizovati referendum o svim pitanjima koja su iz njene nadležnosti.

Međutim, još jednom je istakao da nije moguć referendum u RS-u o onome što uključuje državne nadležnosti, pravosuđe BiH, kao i nadležnosti visokog predstavnika.

– Nezadovoljstvo postoji kada je u pitanju pravosuđe BiH. Građani su nezadovoljni tempom kako se donose odluke i ima puno prostora za poboljšanje stanja i pravosudne institucije moraju biti nezavisne i istovremeno odgovorne, naglasio je visoki predstavnik u izjavi medijima.

Kazao je da je s Dodikom razgovarao i o akciji SNSD-a protiv prisustva OHR-a u BiH, gdje su na pojedinim razglednicama navedene i prijetnje smrću njemu i njegovom sinu, što je ocijenio, neprihvatljivim.

U tim prijetnjama je, kaže, pređena jedna granica i to smatra i Dodik, jer porodice nemaju nikakve veze s poslom koji oni obavljaju.

Kada je u pitanju mehanizam koordinacije, Inzko je rekao da je važno da postoji transparentnost i da su svi u taj proces uključeni.

Mora se, dodao je, dati šansa mehanizmu koordinacije da rade po ustavu, jer je i cijena BiH „pitanje koordinacije“.

Visoki predstavnik u BiH je naveo da u svim normalnim državama postoji apelacioni sud, drugostepeni sud, ali i da ne zna detalje razgovora o tome u okviru strukturalnog dijaloga.