Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Inzko: Raspad zemlje je prazna prijetnja

26/07/2016

Dio mog mandata je da osiguram poštivanje Mirovnog sporazuma, tako da na posljednja dešavanja gledam iz te perspektive. Vijeće za provedbu mira (PIC) je sasvim jasno reklo da se moj mandat iz aneksa 10 i rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a nije promijenio, te podvukao da međunarodna zajednica zadržava potrebne instrumente da se osigura poštivanje Općeg okvirnog sporazuma za mir, izjavio je za današnje “Oslobođenje” visoki predstavnik Valentin Inzko upitan nije li obaveza OHR-a, odnosno visokog predstavnika, da zabrani antiustavnu i antidejtonsku praksu u BiH.

Neovisno od toga, dodao je, prvenstveno je na organima vlasti ove zemlje da osiguraju da se Ustav i zakon poštuju.

– Također, trebam reći da postoje domaće institucije koje imaju ključnu ulogu u odbrani Ustava i vladavine prava. Ustavni sud BiH je važna institucija i zato se njegove odluke moraju poštovati i provoditi – rekao je Inzko.

Ne slaže s tvrdnjama da on, odnosno OHR, svojim mlakim verbalnim reakcijama zapravo ohrabruje poteze koji nesumnjivo vode disoluciji zemlje.

– Ne slažem se s njima. Ja sam veoma jasno izrazio svoju zabrinutost pred Vijećem sigurnosti UN-a u vezi sa takvim ponašanjem, a i dalje ću biti sasvim jasan kada je riječ o teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH, te obavezi poštivanja Mirovnog sporazuma. Raspad zemlje je prazna prijetnja političara koji pokušavaju skrenuti pažnju javnosti sa socijalne i ekonomske stvarnosti sa kojom se građani ove zemlje svakodnevno suočavaju. Birači žele stabilnost i razvoj. A, ipak, prečesto je sve što im se nudi zaštita od neprijatelja koji u stvarnosti ne postoji. Vještački stvorene krize su upravo to – vještački stvorene krize. Mislim da sve više birača to počinje uviđati. Stari način vođenja politike mora se promijeniti i to što prije – kazao je Inzko.

Kada je u pitanju odluka Narodne skupštine RS o održavanju referenduma o 9. januaru kao Danu RS, visoki predstavnik je naveo da je u OHR-u trenutno razmatraju, ali da ona još nije objavljena u Službenom glasniku niti je stupila na snagu s obzirom da se čeka na odluku Vijeća naroda RS.

Komentari