Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Inzko: Referendum je zabranio Ustavni sud, nema potrebe da ja učinim isto

22/09/2016

“Bonska ovlaštenja postoje, ali Ustavni sud je donio jako dobru odluku. On je zabranio referendum u RS-u. Znači, nema potrebe da ja to isto uradim”, izjavio je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko gostujući u Dnevniku 2 na BHT1.

On je rekao da nema nikakve potrebe za referendumom, dok istovremeno političari iz Banje Luke najavljuju kako će izmijeniti Zakon o praznicima u skladu sa nalozima Ustavnog suda.

“Referendum nema ustavnu podlogu, on nema snagu. Puno će koštati, a neće biti nikakvih pravnih posljedica”, rekao je Inzko u svojevrsnoj poruci predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku.

Prihvatanje aplikacije dobar potez

Valentin Incko smatra kako je prihvatanje bh. aplikacije za članstvo dobar potez Evropske unije. Odlučili su se na ovaj potez sada, iako je zahtjev predat još u februaru, rekao je Incko vjerovatno aludirajući da je sada ocijenjeno kako treba BiH dobar evropski vjetar u leđa.

“BiH će dobiti upitnik i može raditi na tome da postane kandidatska zemlja. Još uvijek ima mnogo nezaposlenih te gladnih penzionera, ali evropski put je sada nepovratan”, rekao je za BHRT visoki predstavnik.

Inzko nije direktno odgovorio na pitanje kako se nosi sa Rusima, kada je riječ o BiH, već je “pohvalio” Rusiju da uvijek podržava njegov izvještaj pred UN-om i prihvata teritorijalnu cjelovitost i nezavisnost BiH.

Ipak, Inzko je kritizirao nastojanja da se Dejtonski sporazum posmatra kao “švedski stol”, sa koga uzmeš šta ti treba.

“Napad na Ustavni sud, napad je na Dejtonski sporazum. Ali vidi se da Rusija ima neke svoje interese i to je tako”, rekao je Inzko.

Rata neće biti!

Visoki predstavnik nije odgovorio ni na pitanje na koji način će se postaviti prema Miloradu Dodiku, ukoliko bude proveden neuistavni referendum, ostavljajući da nagađamo o vrsti sankcija prema političaru koji zagovarajući izvodeći referendum čini krivično djelo.

Umjesto toga Incko je govorio o tenzijama, te osudio agresivnu i prijeteću retoriku. Rekao je kako ne dozvoljava razgovor o ratu, jer njega jednostavno neće biti.

“Apeliram na sve Srbe koji su iz RS-a pobjegli u Srbiju, ali i na Bošnjake koji su otišli u Federaciju da se vrate”, poziva Inzko one koji su se prepali novog ratnog sukoba na Balkanu.

Komentari