Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Inzko se sastao s čelnicima oba doma Parlamenta Federacije BiH

020

U sklopu priprema za skoru sjednicu Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC), visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko sa suradnicima sastao se danas 01.12. 2016. godine s čelnicima oba doma Parlamenta Federacije BiH, Lidijom Bradara, predsjedateljicom Doma naroda, Edinom Mušićem, predsjedateljem Zastupničkog doma, Mladenom Boškovićem i Vesnom Švancer, dopredsjedateljima Zastupničkog doma kao i Tomislavom Martinovićem, Osmanom Ćatićem i Slavišom Šućurom, predsjednicima Klubova izaslanika hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Razgovaralo se o stanju u BiH i Federaciji BiH kao i radu Parlamenta Federacije BiH.

Govoreći o stanju u BiH, visoki predstavnik Valentin Inzko je naglasio kako je BiH 15. veljače ove godine napravila povijesni iskorak pokazavši jasnu opredjeljenost ka članstvu u Europskoj uniji i NATO-u.

„Predajom Zahtjeva za članstvo od strane člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića BiH je krenula europskim putem s kojeg više nema povratka. BiH može na putu ka članstvu u EU i NATO računati na potporu međunarodnih organizacija kao i članica spomenutih organizacija kojima je u interesu osigurati trajan mir i stabilnost kojeg će osjetiti svi građani BiH“, istaknuo je Inzko.

Govoreći o radu Parlamenta Federacije BiH, visoki predstavnik je kazao kako postoje evidentni pomaci u radu ali i potreba da Parlament Federacije BiH radi u punom kapacitetu te u što kraćem roku usvoji za narode i građane važne zakone. Čelnici oba doma Parlamenta Federacije BiH visokog predstavnika upoznali su s dosadašnjim radom Doma naroda i Zastupničkog doma te mu iznijeli planiranu dinamiku rada.

022

„Dom naroda Parlamenta Federacije BiH od konstituiranja do danas je bio čimbenik stabilnosti u Federaciji BiH. Na 26 održanih sjednica, među kojima su i dvije tematske, usvojili smo ukupno 54 zakona te donijeli više od 200 akata.

Plan je kontinuirano zasjedati kako bismo kraj godine dočekali s usvojenim financijskim dokumentima kao i svim ostali zakonima i aktima koje nam je uputila Vlada Federacije BiH, a koji su dio reformskih procesa koji nas vode ka EU“, istaknula je ovom prigodom Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. Uvjerenje da će svi zakoni koji su upućeni u parlamentarnu proceduru do kraja godine usvojiti i Zastupnički dom izrazio je predsjedatelj ovog Doma Edin Mušić.

Sudionici sastanka izrazili su želju provesti planiranu dinamiku rada oba doma Parlamenta Federacije BiH koja podrazumijeva donošenje kvalitetnih zakonskih rješenja čije će učinke osjetiti svi narodi i građani Federacije BiH.