BiH

New York

Inzko se sastao sa Guterresom: Krajnje vrijeme da vlasti u BiH ispune obećanja

07/11/2019

“Krajnje vrijeme da vlasti u BiH ispune svoja obećanja da će sačuvati mir i stabilnost i da zemlju povedu naprijed, otvore konstruktivni dijalog, formiraju vlast na svim nivoima i počnu rješavati otvorena pitanja, uključujući i brojne socioekonomske izazove sa kojima se bh. građani suočavaju”

Nakon obraćanja Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija petog novembra, visoki predstavnik Valentin Inzko u srijedu se u New Yorku sastao sa Antoniom Guterresom, generalnim sekretarom UN-a. Razgovarali su o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, kao i o glavnim elementima iz polugodišnjeg izvještaja koji je visoki predstavnik podnio Vijeću sigurnosti, prenosi Anadolu Agency (AA).

Visoki predstavnik je naglasio da, uprkos činjenici da su opšti izbori 2018. godine provedeni prije više od godinu dana, formiranje vlasti još uvijek nije završeno na nivou države i Federacije BiH, kao i u nekim kantonima.

“Stranke se također ne slažu kada je riječ o temeljnim aspektima Ustava BiH, pri čemu neke vodeće stranke sa sjedištem u Republici Srpskoj osporavaju i samu ulogu, teritorijalni integritet i nadležnosti države kao i važeće zakonske obaveze i politiku BiH”, rekao je visoki predstavnik.

Visoki predstavnik također je osudio krajnje sramotni revizionizam ili čak otvoreno negiranje genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina počinjenih u BiH, koji dolaze od nekih političara i javnih ličnosti u BiH.

“Potpuno je neprihvatljivo da neki političari i dalje negiraju činjenicu, koju su utvrdili i domaći i međunarodni sudovi, da je u Srebrenici 1995. godine počinjen genocid. Tragična prošlost neosporno je dokumentirana, zato je sada vrijeme da se težište stavi na pomirenje i izgradnju budućnosti za sve građane BiH”, kazao je Inzko i naglasio:

“Krajnje vrijeme da vlasti u BiH ispune svoja obećanja da će sačuvati mir i stabilnost i da zemlju povedu naprijed, otvore konstruktivni dijalog, formiraju vlast na svim nivoima i počnu rješavati otvorena pitanja, uključujući i brojne socioekonomske izazove sa kojima se bh. građani suočavaju”.

Inzko je zahvalio generalnom sekretaru za stalnu i dragocjenu podršku miru, stabilnosti i prosperitetu u BiH i važnu ulogu UN-a te ga obavijestio o očekivanjima u vezi sa predstojećom 25. godišnjicom genocida u Srebrenici, koja će se obilježiti 2020. godine, zaključili su iz Ureda visokog predstavnika u BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.