BiH

Visoki predstavnik

Inzko: Trendovi negiranja ratnih zločina i veličanja ratnih zločinaca moraju prestati

10/12/2020
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Poštivanje ljudskih prava i promocija inkluzije i dijaloga znak su socijalne zrelosti i napretka. Ovo je posebno važno za zemlju kao što je Bosna i Hercegovina, koja teži pridruživanju Evropskoj uniji, poručio Inzko

Poštivanje i promoviranje ljudskih prava i osnovnih sloboda važan je element svake moderne demokratije i prosperitetnog društva, izjavio je danas visoki predstavnik Valentin Inzko povodom Dana ljudskih prava, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Poštivanje ljudskih prava i promocija inkluzije i dijaloga znak su socijalne zrelosti i napretka. Ovo je posebno važno za zemlju kao što je Bosna i Hercegovina, koja teži pridruživanju Evropskoj uniji, jer je poštivanje ljudskih prava preduslov za zemlje koje žele da se pridruže uniji“, rekao je visoki predstavnik.

U tom svjetlu, visoki predstavnik koristi priliku da pozdravi okvir za primjenu ciljanih restriktivnih mjera za rješavanje ozbiljnih kršenja i zloupotreba ljudskih prava širom svijeta, koji je usvojilo Vijeće Evropske unije.

Također, visoki predstavnik osuđuje činjenicu što mnoge odluke Evropskog suda za ljudska prava koje se odnose na BiH, a posebno presuda u predmetu “Sejdić-Finci protiv BiH“ i srodne odluke kao što je posljednja u predmetu “Pudarić protiv BiH”, nisu provedene, što rezultira kontinuiranim kršenjem ljudskih prava određenog broja građana BiH, kojima se uskraćuje pravo da se kandidiraju za određene javne funkcije.

“Ako Bosna i Hercegovina i njene političke elite žele biti dio evropske porodice, koja se zasniva na punom poštivanju ljudskih prava, trendovi poput nepoštivanja vladavine prava, politiziranja pravosuđa, negiranja ratnih zločina i veličanja ratnih zločinaca, moraju prestati. Sve je to suprotno onome što predstavlja Evropska unija”, istakao je Inzko.

Visoki predstavnik poziva sve političare u BiH da napuste praksu sukobljavanja i okrenu se izgradnji budućnosti BiH u skladu s EU principima osiguranja ljudskih prava za sve građane BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.