BiH

Visoki predstavnik

Inzko upozorio UN: Odluka o rezervnom sastavu policije RS produbljuje podjele

08/05/2019

Tokom sastanka, visoki predstavnik je naglasio da organi vlasti na svim nivoima trebaju poštovati Dejtonski mirovni sporazum

Visoki predstavnik Valentin Inzko sastao se jučer sa generalnim sekretarom UN-a Antóniom Guterresom kako bi s njim razgovarao o razvoju situacije u Bosni i Hercegovini i upoznao ga sa svojim polugodišnjim izvještajem koji će danas prezentirati Vijeću sigurnosti UN-a.

Tokom sastanka, visoki predstavnik je naglasio da organi vlasti na svim nivoima trebaju poštovati Dejtonski mirovni sporazum.

“Tokom proteklih sedmica, jedan entitet je jednostrano poduzeo korake na uspostavljanju rezervnog sastava policije, što je izazvalo negativnu spiralu nepovjerenja koja za posljedicu ima produbljivanje podjela u BiH. Oni ne bi trebali nastaviti sa uspostavom rezervnog sastava policije, nego bi trebali započeti dijalog sa agencijama za provođenje zakona na državnom i na nivou Federacije BiH“, rekao je visoki predstavnik.

Visoki predstavnik Inzko je također naglasio potrebu da se politički lideri fokusiraju na okončanje procesa formiranja vlasti na svim nivoima nakon prošlih izbora, te da značajnije poboljšaju funkcionalnost BiH na državnom nivou, kada proces formiranja vlasti bude završen.

“Međunarodna zajednica očekuje da će novi organi vlasti biti formirani što prije. Najvažnije je to da BiH postane funkcionalnija i efikasnija. Osporavanje institucija na državnom nivou i priče o državnosti entiteta, otcjepljenju i crtanju novih granica moraju odmah prestati. Osim toga, pozivam nadležne vlasti da provedu preostale sudske presude, kao što su one Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci i drugim predmetima, kao i odluke ustavnih sudova, a pogotovo one koje se odnose na jednakopravnost svih konstitutivnih naroda ili na sprečavanje diskriminacije ostalih,“ rekao je visoki predstavnik.

Dodao je da bi fokus trebao biti na pomirenju, vladavini prava, stabilnosti i prosperitetu, na dobrobit svih naroda i građana u BiH.

Inzko je zahvalio generalnom sekretaru na njegovoj dugogodišnjoj i kontinuiranoj podršci i opredjeljenju za mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini.

Komentari

Autor: NAP

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.