Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Iran podržava reformske procese u BiH

parlamentarci_iranci

Članovi Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH), predsjedavajući Safet Softić i zamjenik predsjedavajućeg Ognjen Tadić susreli su se tokom prvog dana službene posjete Iranu s predsjednikom Nacionalnog vijeća za imenovanje Hašemijem Rafsandžanijem.

Predsjedavajući Softić upoznao je domaćina o aktuelnom trenutku Bosne i Hercegovine i reformskim zahvatima koji se čine na evropskom putu za koji u BiH postoji kosenzus svih političkih strana. Softić je pomenuo i probleme s kojima se naša zemlja susreće, prije svega tešku ekonomsku situaciju i visoku stopu nezaposlenosti kao i izražen odlazak mladih u inozemstvo. On je također dodao da je jedan od najkrupnijih problema BiH raširena korupcija te da predstoji velika borba kako bi se ona ako ne potpuno pobijedila, onda bar značajno smanjila, saopćeno je iz PSBiH.

Svijetla strana situacije je, dodao je Softić, činjenica da je u Bosni i Hercegovini stasao značaj broj uspješnih firmi koje su spremne da se dokazuju i na domaćem i na stranom trzištu i upravo zbog toga treba jačati ekonomske veze i s Iranom.

Predsjednik Nacionalnog vijeća za imenovanje Rafsandžani složio se s ocjenom da BiH može biti i faktor stabilnosti ali i faktor nestabilnosti u regionu Balkana. Upravo zbog toga, dodao je on, Iran podržava reformske procese u BiH i tražit će načine da se stvore jače privredne, kao i veze u nauci i kulturi.