Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

IRB trese kriza, a direktorica kupuje BMW od 117.000 KM!?

BMW1

Osim pada dobiti u 2014. godini, IRB posljednjih godina bilježi konstantan pad broja odobrenih kredita. Prema podacima koji su objavljeni na njihovom sajtu, IRB je prošle godine odobrila 848 kredita, dok je godinu ranije taj broj iznosio 919. U 2013. odobreno je 952 kredita, 2012. godine taj broj je iznosio 964, a 2011. godine je odobreno 1.119 kredita.

Bez obzira na to, planom nabavki IRB-a za ovu godinu predviđena je kupovina skupocjenog službenog vozila od 100.000 KM bez PDV-a, a kompletan postupak trebalo bi da bude zaključen u julu.

12-13.qxd

Snežana Vujnić

Direktor IRB-a Snežana Vujnić rekla je za CAPITAL da su automobil planirali kupiti još prošle godine, ali kako to nije realizovano, kupovina je prenesena u ovogodišnji plan nabavki.

„To je ostalo od prošle godine, jer nismo uspjeli završiti nabavku. Imamo problem sa BMW-om koji nam se često kvari i zbog toga smo se odlučili za kupovinu novog automobila. Tri puta nam je stao na putu, troškovi održavanja su značajno porasli i zbog toga smo se odlučili da u toku godine idemo u nabavku. Rizično je da bilo ko putuje sa takvim automobilom“, kazala je Vujnićeva i dodala da je ovaj BMW kupljen 2008. godine.

Ona je istakla da IRB ima četiri službena automobila i dodala da su ranije imali više vozila koje su prodali pa kupili tri nova.

„I sa BMW-om će najvjerovatnije biti zamjena staro za novo“, rekla je Vujnićeva.

U izvještaju IRB-a o nabavkama u prošloj godini navedeno je da je za servisiranje vozila marke BMW u 2015. godini potrošeno 5.542 KM bez PDV-a.

nab

Inače, neto dobit IRB-a i fondova kojima upravlja najniža je u poslednje tri godine.

Prema posljednjim dostupnim podacima, dobit u 2014. godini je iznosila 15 miliona KM, godinu ranije je bila 33,7 miliona KM, dok je u 2012. konsolidovana neto dobit IRB-a i fondova iznosila 24,6 miliona KM.

Vujnićeva je istakla da podaci o poslovanju za prošlu godinu još nisu konačni, ali da je IRB i lani poslovao u plusu.

Velika prašina u javnosti podigla se kada je prije nekoliko godina bivši direktor IRB-a Brane Stupar u jeku ekonomske krize kupio službeni „BMW 525 dxd“ za 100.000 KM.