Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Irinej na proslavi “Dana RS”: RS je utemeljena na istini i pravdi

Tan2016-1-9_12301805_0-620×350

Patrijarh srpski Irinej rekao je danas u Banjoj Luci da je Republika Srpska (RS) „utemeljena na istini i pravdi Božijoj“.

-Mnogi škrguću zubima na RS, ali uzalud je to, ako je Gospod blagoslovio narod i one koji su je stvarali. Ova Republika je postavljena na onome što je vječno i neprolazno i to Gospod podupire svojim prstom, a tome se nikakva sila ne može oduprijeti – naveo je patrijah Irinej, koji prisusvuje u Banjoj Luci „proslavi 9.januara, Dana RS i krsne slave RS – Svetog arhiđakona i prvomučenika Stefana“, koja je organizirana iako je prije mjesec i po dana Ustavni sud BiH osporio kao neustavan taj datum.

Nakon liturgije u Hramu hrista spasitelja u Banjoj Luci, kojoj su, uz veliki broj vjernika, prisustvovali i predsjednik RS Milorad Dodik, premijerka Željka Cvijanović, te pojedini ministri u Vladi Srbije, među kojima i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i ministar pravde Nikola Selaković, Irinej je pozvao na srpsko jedinstvo.

U povodu obilježavanja „Dana RS“ danas se očekuje dolazak u Banju Luku i srbijanskog premijera Aleksnadra Vučića, koji će nakon razgovora s Dodikom prisustvovati svečanoj akademiji.

Nakon akademije entitetski predsjednik organizuje i prijem za zvanice koje će prisustvuju obilježavanju 9.januara kao praznika RS, u kojoj je danas neradni dan.

Krajem novembra prošle godine Ustavni sud BiH proglasio je neustavnim “Dan RS”, koji se obilježava 9. januara te odlučio da Narodna skupština RS treba u roku od šest mjeseci usaglasiti sporni član Zakona o praznicima RS sa Ustavom BiH.

Srpski zvaničnici RS-a su potom u zajedničkoj izjavi naveli da će se 9. januar u tom bh. entitetu i dalje slaviti kao “Dan Republike”.

Potpredsjednik RS Ramiz Salkić upozorio je da je obilježavanje 9.januara, kao “Dana RS”, nepoštivanje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i ozbiljno ugrožavanje Dejtonskog sporazuma.

U Banjoj Luci su danas pojačane mjere sigurnosti, posebno oko sjedišta institucija tog bh.entiteta, a primjetni su i pripadnici policije RS-a s dugim cijevima na mjestima gdje se organizuje “proslava Dana RS”.