Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prvi pendrek FBiH

Isak tvrdi da je od Dodika “samo Nešić smješniji” i poručio im: Nećete vi nigdje

dodik isak nesic
Foto: Društvene mreže/Arhiv

“Što se tiče snova o secesiji, vrlo kratko: Nećete vi nigdje”, navodi se u reakciji ministra Isaka

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak reagovao je danas na, kako navodi, “tvrdnje odbrane optuženika Milorada Dodika kako federalni ministar unutrašnjih poslova, ministar odbrane BiH, Ambasada SAD u BiH i Ambasada Velike Britanije u BiH svojim izjavama vrše pritisak na Sud Bosne i Hercegovine u krivičnom predmetu koji se vodi protiv optuženog državljanina Bosne i Hercegovine Milorada Dodika”.

Poruka Dodiku

– Pritisak na Sud Bosne i Hercegovine vrši samo bulumenta sluga režima Milorada Dodika koji mu aplaudiraju u sudnici, a napadaju Sud Bosne i Hercegovine. To su oni isti ljudi koji su se dosjetili da počnu pričati, pazite sada, da se Dodiku sudi zato što je Srbin – navodi Isak.

U tom se kontekstu osvrnuo na razloge zbog kojih je Dodik procesuiran.

Ptice na granama, pa čak i golubovi u Banjaluci, znaju da se Dodiku sudi jer postoji osnovana sumnja da je počinio krivično djelo propisano Krivičnim zakonom BiH. Milorade, da se izjašnjavaš i kao Eskim, a da imaš državljanstvo BiH i da si počinio šta si već počinio – bio bi optužen. Pa treba li da te ja učim kako Krivični zakon BiH ne prepoznaje kao otežavajuću okolnost pripadnost srpskom narodu? – navodi se u reagiranju.

Poruka Nešiću

Isak je, ukratko prokomentirao i medijske istupe ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine.

– Od tog narativa samo su smiješnije prijetnje ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića kako će, ukoliko presuda Dodiku bude osuđujuća, u pitanje biti doveden opstanak Bosne i Hercegovine. Prava istina je da će, ako presuda bude osuđujuća, biti doveden u pitanje samo korumpirani sistem koji je Milorad Dodik uspostavio – navodi Isak.

Isak, istovremeno, poziva Nešića da se fokusira na pitanja iz djelokruga Ministarstva sigurnosti BiH.

– Zato Nešiću, ministre sigurnosti države Bosne i Hercegovine bavi se pitanjima iz oblasti sigurnosti. Vrijeme u svom kabinetu, koji se nalazi na adresi Trg Bosne i Hercegovine u Sarajevu, iskoristi za nešto više od demagogije. Bosna i Hercegovina je trajna kategorija isto kao i srpski narod u državi Bosni i Hercegovini. Što se tiče snova o secesiji, vrlo kratko: Nećete vi nigdje – navodi se u reakciji ministra Isaka, saopćeno je iz FMUP-a.