Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Federalni ministar

Isak uputio poziv Vučiću i poručio srpskom narodu: Genocidni narodi ne postoje

ramo isak
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Srpski narod je, kako kaže, sastavni i neizostavni dio mozaika zvanog država Bosna i Hercegovina

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak, u povodu brojnih medijskih upita da komentariše usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici, oglasilo se zvaničnim saopćenjem za javnost ističući kako je ovo civilizacijsko pitanje koje niko nema pravo da politizira.

-Želim jasno da poručim srpskom narodu u Bosni i Hercegovini i Republici Srbiji da genocidni narodi ne postoje te da ne postoji ni zamisao, cilj ili plan bilo koga u Bosni i Hercegovini da se srpski narod proglasi genocidnim.

Pozivam nositelje javnih funkcija, prije svega iz bosanskohercegovačkog entiteta RS, a zatim i iz susjedne Republike Srbije, da se počnu ponašati odgovorno i da u svojim izjavama ne stavljaju srpskom narodu suludu etiketu genocidnog naroda.

“Srpski narod je neizostavni dio BiH”

Jasnog sam stava da se ratni zločinci odgovorni za genocid ne trebaju izjednačavati s narodima isto kao što sam jasnog stava da je za srpski narod najbolje da se vlast Republike Srbije distancira od počinitelja ratnih zločina i da osudi ratne zločine. To je civilizacijska obaveza vlasti susjedne zemlje – istaknuo je ministar Isak.

Srpski narod je, kako kaže, sastavni i neizostavni dio mozaika zvanog država Bosna i Hercegovina.

-To su naši građani za koje, isto kao i za Bošnjake, Hrvate i sve ostale građane, gradimo uspješniju, perspektivniju i prosperitetniju državu u okviru postojećih granica.

Rata u Bosni i Hercegovini neće biti jer Republika Srpska se neće otcijepiti isto kao što se neće ni ukinuti. Za mene ni Milorad Dodik, a ni Nenad Nešić nisu ‘genocidni’ ljudi, ali jesu političari koji negiraju genocid i presude međunarodnih sudova i ljudi koji slave ratne zločince, a što je neprihvatljivo.

Pozivam predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića da zaustavi propagandu kojom se usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici pokušava predstaviti kao proglašavanje srpskog naroda genocidnim narodom – kazao je ministar Isak, saopćeno je iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova .