BiH

Susret papa Franjo - Komšić

Iskazana potreba da se garantuje puno poštovanje prava svih građana BiH

15/02/2020

Tokom razgovora u Državnom sekretarijatu, strane su se usredotočile na dobre bilateralne odnose i situaciju u BiH s posebnom pažnjom na katoličku zajednicu

Sveti otac Franjo danas je u audijenciju, u Vatikanskoj apostolskoj palači, primio Željka Komšića, predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koji se nakon toga sastao s državnim sekretarom kardinalom Pietrom Parolinom i podsekretarom za odnose s državama monsinjorom Miroslawom Wachowskim, saopšteno je iz Ureda Svete stolice za odnose s javnošću, prenosi Anadolu Agency (AA).

Tokom razgovora u Državnom sekretarijatu, koji su se odvijali u srdačnoj atmosferi, strane su se usredotočile na dobre bilateralne odnose i situaciju u BiH s posebnom pažnjom na katoličku zajednicu. Isto tako, iskazana je potreba da se garantuje puno poštovanje prava svih građana i efikasna jednakost tri konstitutivna naroda u BiH, navodi se u saopštenju.

U konačnici, spomenute su i neke teme od obostranog interesa u vezi s međunarodnim i regionalnim kontekstom, kao što su mir i sigurnost, potreba za promociju dijaloga kako bi se riješile razne teme na Zapadnom Balkanu i perspektiva za proširenje Evropske unije u toj regiji.

Komšić se kao predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine 2007. godine susreo u Vatikanu s tadašnjim papom Benediktom XVI.

Komšić je upoznao papa Franju o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Razgovarano je i o odnosima Svete stolice i Bosne i Hercegovine, te je naglašeno je da će Vatikan i dalje pružati konstruktivnu političku podršku BiH kao multietničkoj državi, te podršku njenom putu ka euroatlanskim integracijama.

Komšić je istakao da je za Bosnu i Hercegovinu pravo i jedino riješenje njeno članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji. Potvrđena je potreba da se osigura poštivanje osnovnih ljudih prava i svih građana Bosne i Hercegovine.

Razgovarano je i o zajedničkim interesima na regionalnom i međunarodnom planu, kao što su mir i sigurnost, poticanje dijaloga i kako odgovoriti na izazove s kojima se susreću zemlje zapadnog Balkana.

Na kraju susreta, Komšić je poklonio papi Franji poseban poklon, autentično umjetničko djelo sarajevskog akademskog kipara Enesa Sivca, raspelo Isusa Krista, kao i originalnu repliku Župne crkve Sv. Josipa na Marijn dvoru u Sarajevu, oba urađena posebno za ovu priliku.

Komšić i državni sekretar Svete Stolice kardinal Pietro Parolini dotakli su se ratifikacije i implementacije dokumenata Osnovnog ugovora između Bosne i Hercegovine i Svete Stolice, koji je Komšić potpisao prethodnom mandatu 2007. godine.

Sagovornici su zaključili da je od velikog značaja za Bosnu i Hercegovinu poštivanje osnovnih ljudih prava svih građana, kao i mir i sigurnost u regiji. I ovaj put je iskazana briga Svete Stolice o kontinuiranom napuštanju Bosne i Hercegovine, a osobito mladih.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.