Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sve se može kad se mora

Iskra koja se ne smije pretvoriti u plamen: Novalić se vraća u BiH, hitan sastanak Vlade

rudari štrajk – vlada fbih-fena

Nonsens je što Fadil Novalić, nakon što večeras pokuša obuzdati štrajk i okupljanje rudara,  već ujutro mora na ročište u Sud Bosne i Hercegovine gdje bi se trebalo nastaviti suđenje u vezi s nabavkom 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM

U zgradi Vlade Federacije Bosne i Hercegovine večeras će biti održan hitni sastanak koji organizuje federalni premijer Fadil Novalić, potvrdio je za BHRT predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić, koji je rekao da je za sada stav Sindikata da ne učestvuju na sastanku.

Na sastanak su pozvani ministar energije, rudarstva i industrije, direktor i uprava Elektroprivrede BiH, članovi Nadzornog odbora Elektroprivrede, direktori svih osam rudnika, kao i predstavnici sindikata.

Radnici iz sedam rudnika u Federaciji Bosne i Hercegovine, koji posluju u okviru Elektroprivrede BiH, nastavljaju proteste ispred zgrade Vlade FBiH kako bi iskazali nezadovoljstvo svojim položajem.

Rudari protestvuju nezadovoljni pravilnicima o platama i radnom učinku te traže utvrđivanje minimalne plate od 1.000 KM u rudarstvu u Federaciji BiH.

Okupljeni na protestu ispred zgrade Vlade FBiH zatražili su stavljanje van snage spornih pravilnika o platama i radnom učinku, te smjenu generalnog direktora JP Elektroprivreda BiH Admira Andelije i direktora rudnika uglja u sastavu ovog javnog preduzeća.

Nonsens je što Fadil Novalić, nakon što večeras pokuša obuzdati štrajk i okupljanje rudara,  već ujutro mora na ročište u Sud Bosne i Hercegovine gdje bi se trebalo nastaviti suđenje u vezi s nabavkom 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM.