Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Islamska zajednica: Do kraja februara zabraniti paradžemate

12/01/2016

Na temelju dopisa koji je izdao vođa Islamska zajednica u BiH Husein ef. Kavazović, glavni imami do kraja januara ove godine moraju obaviti razgovore s organizatorima i predvodnicima tzv. paradžemata i upozoriti ih na štetnost njihova djelovanja te da odmah, najkasnije do kraja februara ove godine, prestanu sa svojim radom, piše Večernji list BiH.

Radi razumijevanja problema od šire bh. javnosti, Islamska zajednica u BiH odlučila je na kraj stati onim molitvenim zajednicama, njihovim vjerskim vođama i pripadnicima koji sebe svrstavaju u tzv. vehabijski pokret i koji molitvu obavljaju mimo važećih kriterija službenog islama u BiH.

Nasilje i teror nisu naš put, put kojim ide naš narod. Želimo potvrditi da je Islamska zajednica još 2007. godine usvojila svoje deklaracije u kojima stoji kako tumačenje vjere u BiH mora biti onakvo kako su naši preci naučavali na ovim prostorima

U svom dopisu Islamska zajednica BiH moli glavne imame da na područjima svih muftijstava obave razgovore s organizatorima i predvodnicima tih, kako ih oni nazivaju, “paradžemata”, da ih posavjetuju kako je njihovo djelovanje štetno za islam i muslimane u BiH.

Također, glavni imami su dužni sugovornike obavijestiti kako trebaju do kraja veljače ove godine prestati s djelovanjem, odnosno da do tog datuma prestanu s organiziranjem vjerskih aktivnosti u svojim mesdžidima. Te molitvene zajednice organizirali su čelnici vehabijske zajednice, među kojima većina slavi uspostavu Islamske države i jedan od njihovih idejnih zagovornika i organizatora bio je Nusret Imamović koji se već nekoliko godina nalazi na ratištu u Siriji i Iraku.

Kako prenosi list “Saff”, “to su mesdžidi u kojima se poziva na rušenje Islamske zajednice i odvajanje od ostatka muslimana. Takvih mesdžida”, piše “Saff”, “ima na desetke diljem Bosne i Hercegovine. Njihovo postojanje nanijelo je veliku štetu Bošnjacima muslimanima. Islamska zajednica u ovom slučaju postupa veoma osjetljivo, dajući priliku ‘paradžematima’ za razgovor i suradnju. Nadamo se kako će razum prevladati i da će organizatori i članovi takozvanih paradžemata prihvatiti poziv Islamske zajednice i zatvoriti svoje mesdžide. To bi bio značajan iskorak u borbi protiv ‘tekfira’ u Bosni i Hercegovini, odnosno u zbijanju vjerničkih redova”.

Spomenimo da su nedavno predstavnici vjerskog i političkog života, akademske zajednice i civilnog društva Bošnjaka u BiH stavili svoj potpis na izjavu u kojoj se osuđuje svaki oblik terorizma i sve terorističke akcije izvedene u BiH. U izjavi je izražena odlučnost da se potpisnici institucionalno, intelektualno, moralno i politički suprotstave svakom obliku radikalizma.

“Nasilje i teror nisu naš put, put kojim ide naš narod. Želimo potvrditi da je Islamska zajednica još 2007. godine usvojila svoje deklaracije u kojima stoji kako tumačenje vjere u BiH mora biti onakvo kako su naši preci naučavali na ovim prostorima. Osuđujemo svaki oblik pozivanja na mržnju i nasilje”, rekao je nakon potpisivanja izjave reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.