BiH

reakcija

Islamska zajednica osuđuje uvrede potpredsjednika SDP-a Vojina Mijatovića

07/12/2019

"On je bez ikakve argumentacije sve vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini, pa tako i Islamsku zajednicu nazvao "ograncima fašističkih organizacija""

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osuđuje teške uvrede koje je sinoć gostujući u programu FACE TV izrekao Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH i bivši šef kabineta Milorada Dodika.

– On je bez ikakve argumentacije sve vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini, pa tako i Islamsku zajednicu nazvao “ograncima fašističkih organizacija”. Tom prilikom on je bez ikakvih dokaza ustvrdio kako “pored tri ove fašističke političke organizacije, imamo još tri zla u Bosni i Hercegovini, to su Pravoslavna crkva, Katolička crkva i Islamska zajednica”. Da bi kasnije dodao “…to je rezultat ove tri fašističke političke organizacije i tri ogranka kroz nazovimo vere”.

Iako angažman vjerskih zajednica u društvu podliježe kritici neprihvatljivo je da se one ovako brutalno vrijeđaju i etiketiraju.

Ovakav neodgovoran i klevetnički govor izlazi iz okvira osnovne pristojnosti i ona politička opcija u čije ime su uvrede izrečene se o tome treba očitovati kako bi se otklonila svaka nedoumica o tome da li su ovo zvanični stavovi stranke – navodi u saopćenju Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini.

Islamska zajednica još jednom apeluje ne sve političke aktere da ne posežu za opasnim populizmom, govorom mržnje i neutemeljenim klevetama u javnom prostoru jer to ne doprinosi ozdravljenju društva.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.