Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

globalni izvještaj

Island proglašen rodno najravnopravnijom zemljom, BiH na 116. mjestu u kategoriji ekonomsko učešće

zene posao 1

Prvih pet ostalo je nepromijenjeno u odnosu na prošlu godinu, ali su Litvanija i Švicarska ispale iz prvih 10, a njihova su mjesta zauzele Nikaragva i Njemačka

Island je još jednom proglašen rodno najravnopravnijom zemljom, prema Globalnom izvještaju o rodnom jazu za 2022 Svjetskog ekonomskog foruma, dok se Bosna i Hercegovina u ovom izvještaju u kategoriji ekonomsko učešće nalazi na 116. mjestu.

U kategoriji obrazovanja Bosna i Hercegovina se nalazi na 100. mjestu dok je u segmentu zdravstva malo bolja situacija i Bosna i Hercegovina se našla na 53. mjestu, a u kada je u pitanju političko osnaživanje nalazi se na 44. mjestu.

Island je smanjiio više od 90% svog rodnog jaza i na vrhu je liste 12. godinu zaredom, od ukupno 146 ekonomije u Globalnom indeksu rodnog jaza za 2022.

Zemlje koje se nalaze u blizini Islanda Finska, Norveška i Švedska dominiraju među prvih pet, dok su samo četiri zemlje u prvih 10 izvan Evrope: Novi Zeland (4.), Ruanda (6.), Nikaragva (7.) i Namibija (8.).

Prvih pet ostalo je nepromijenjeno u odnosu na prošlu godinu, ali su Litvanija i Švicarska ispale iz prvih 10, a njihova su mjesta zauzele Nikaragva i Njemačka.

Od 2006. godine Globalni izvještaj jaza između spolova mjeri napredak svijeta prema rodnoj ravnopravnosti kroz četiri ključne kategorije: ekonomsko učestvovanje i mogućnosti, obrazovna postignuća, zdravlje i političko osnaživanje.

Na globalnom nivou, samo 68,1% rodnog jaza je zatvoreno, što znači da će trebati još 132 godine da se postigne rodni paritet.

Ovo je blagi napredak u odnosu na prošlu godinu, ali tri desetljeća duže od situacije u 2020., prije utjecaja COVID-19 na rodnu ravnopravnost.