Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ismail Ćidić jedini predstavnik BiH na WARP samitu u Južnoj Koreji

20170919_132430

Nevladina organizacija iz Južne Koreje “Heavenly Culture, World Peace and Restoration of Light” treću godinu organizuje Svjetski WARP samit o miru koji se ove godine održava od 17. do 19. septembra u Seulu.

Samit okuplja aktuelne i bivše predsjednike i premijere, vjerske predstavnike, te mlade lidere iz više od 100 zemalja svijeta koji diskutuju o temama mira, konflikta, suživota i tolerancije, te time zajedno šalju poruku mira, simbolično s korejskog poluostrva.

Ovogodišnji predstavnik Bosne i Hercegovine je Ismail Ćidić, student Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS), koji analizira stanje mira i iz perspektive naroda u Bosni i Hercegovini. Također, predložio je i konkretne mirovne projekte koji će biti realizirani u Bosni i Hercegovini u narednom periodu uz pomoć spomenute organizacije.

“Malo je naroda na svijetu koji poput nas mogu da u isto vrijeme govore o miru, suživotu i toleranciji, ali, nažalost, i o konfliktu, ratu i genocidu. Zbog toga je veoma važno da našu poruku prenesemo dalje kako bi se i druge njome okoristili. Mi vrlo dobro znamo šta znači rat i genocid, tako da je neophodno da uradimo sve kako bi se svaki potencijalni sukob izbjegao”, kazao je Ismail.

Centralna aktivnost Samita je komemoracija koja se održala na Olimpijskom stadionu u Seulu u kojoj je učestvovalo više od 60.000 ljudi.

Neki od prethodnih učesnika Samita bili su bivši član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić, bivši predsjednik Albanije Bujar Nishani, predsjednik Palestine Mahmoud Abbas, bivši premijer Španije José Luis Rodríguez Zapatero i mnogi drugi. Ovogodišnji politički predstavnik iz regije bio je bivši predsjednik Hrvatske, gosp. Ivo Josipović, s kojim se Ismail susreo i razgovarao o potencijalnom gostujućem predavanju na IUS-u.

ius