Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Đurđevik

Ismetu poplava opet uništila imovinu: “Prije šest godina su mi humanitarnim sredstvima obnovili”

poplava

Ramiću u pomoć su priskočili mladi iz Crvenog križa pokušavajući očistiti blato i mulj iz kuće i dvorišta

Prije šest godina nam je bilo sve uništeno u poplavi pa su mi humanitarnim sredstvima obnovili kupatilo i hodnik. Sad opet poplave. Mora se skloniti ovo smeće i blato, ako ima ko da pomogne, rekao je Nezavisnim danas Ismet Ramić, mještanin naselja Đurđevik u Živinicama.

Nije prvi put da mu poplava uništava imovinu. Ovaj put su mu uništeni kompletan donji sprat kuće, dvorište, plastenik, zasijano povrće…

Koliko je stanje u ovim krajevima bilo dramatično, svjedoči i snimak koji je objavljen na društvenim mrežama na kojem se vidi kako vodena bujica doslovno drobi i nosi kuću u naselju Podgajevi u Živinicama.

U Tuzlanskom kantonu Tuzla, Kalesija, Kladanj i Čelić proglasili su čak stanje prirodne nesreće zbog poplava i klizišta. Posebno je kritično stanje u Kladnju, gdje su poplave obuhvatile veliki broj objekata, a klizište u Vitalju prekinulo put između Tuzle i Sarajeva.

Putna komunikacija u Đurđeviku na magistralnoj cesti Tuzla – Sarajevo također je bila u prekidu u ponedjeljak zbog izlivanja Gostelje u naselje i na cestu. Nakon povlačenja vode saobraćajnica je postala prohodna, a poplavljeni mještani počeli su čistiti svoje kuće i imanja.

Našem sagovorniku Ramiću u pomoć su priskočili mladi iz Crvenog križa pokušavajući očistiti blato i mulj iz kuće i dvorišta.

“Pomažemo starim osobama pri čišćenju i sanaciji, onima kojima nema ko pomoći. Volonteri čiste smeće i otpad koji je ostao nakon poplava”, ispričao je za “Nezavisne” Semir Muhić, predsjednik mladih Crvenog križa Živinice.

Muhić dodaje da je nataloženo smeće pokazalo šta sve ljudi bacaju u rijeke.

Kolika je šteta u Živinicama nakon poplava, rano je govoriti, ističu nadležni, jer po zadnjim informacijama, poplavljeno je oko 200 objekata.

“Imali smo jučer šest porodica za evakuaciju, odnosno 15 osoba. Danas nemamo potrebe za tim, ali se prati situacija u Strašnju”, rekao je danas Alija Čehajić iz Civilne zaštite grada Živinice.

Izlivanjem rijeka u TK poplavljeni su brojni objekti i poljoprivredna zemljišta u Kalesiji, Srebreniku, Čeliću, Gračanici, a aktivirana su i klizišta.

Komandant Štaba civilne zaštite općine Kalesija Sead Džafić je rekao da je prijavljeno više od 60 klizišta i odrona na području te općine.