Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Isplaćene novčane podrške poljoprivrednicima, najviše za mlijeko

mlijeko
FOTO: Fena
Ilustracija

Kada je riječ o biljnoj proizvodnji najviše sredstava isplaćeno je za proizvodnju krušnih žita (pšenica i raž), ukupno šest miliona KM. Slijedi proizvodnja silažnog kukuruza graška, grahorice i DTS-a s 3,9 miliona KM, te proizvodnja grožđa i maslina s 3,1 milion KM

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva saopćilo je da je gotovo ukupan iznos sredstava iz Budžeta Federacije BiH namijenjenih poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima za proteklu godinu, upućen prema bankama kako bi bio isplaćen na račune korisnika.

Ovo je ustanovljeno nakon uvida u jedinstvenu aplikaciju namijenjenu trezorskom poslovanju kojom upravlja Federalno ministarstvo finansija, saopćeno je iz Federalnog ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Za proizvodnju su isplaćene novčane podrške u iznosu nešto većem od 115 miliona KM, u koje je uvršten i posljednji kvartal 2022. godine. Od toga je za animalnu proizvodnju isplaćeno 90,1 milion KM, a za biljnu 25 miliona KM.

Za proizvodnju krušnih žita (pšenica i raž) ukupno šest miliona KM

– Ulaganja koja smo imali u prethodnoj godini, te povećanja koja nas očekuju u ovoj godini, trebaju osnažiti poljoprivredni sektor, unaprijediti i potaći proizvodnju hrane i time osigurati zadovoljavanje osnovnih potreba stanovništva u Federaciji BiH – kazao je ministar Kemal Hrnjić po objavljivanju podataka o ulaganjima u poljoprivredni sektor u FBiH za 2023. godinu.

Kako se navodi, u animalnoj proizvodnji najviše sredstava isplaćeno je za proizvodnju svježeg kravljeg mlijeka u iznosu od 54,3 miliona KM, potom za uzgoj rasplodne stoke (ovce) 8,3 miliona KM i proizvodnju u sistemu krava-tele 5,7 miliona KM.

Kada je riječ o biljnoj proizvodnji najviše sredstava isplaćeno je za proizvodnju krušnih žita (pšenica i raž), ukupno šest miliona KM. Slijedi proizvodnja silažnog kukuruza graška, grahorice i DTS-a s 3,9 miliona KM, te proizvodnja grožđa i maslina s 3,1 milion KM.

Za Model ruralnog razvoja, u okviru kojeg su poljoprivredni proizvođači i prerađivači s područja Federacije BiH mogli podnijeti zahtjeve od 1. augusta 2022. do 1. augusta 2023. godine, isplaćeno je 44,1 milion KM. Federalno ministarstvo poljoprivrede u okviru navedenog modela obradilo je 3.056 zahtjeva, a utvrđeni iznos za isplatu novčanih podrški je 41,93 posto.

Kroz Model ostalih podrški isplaćeno je 5,9 miliona KM

Podrška investicijama za izgradnju ili proširenje, odnosno opremanje građevinskih objekata u svrhu obavljanja dorade i prerade poljoprivrednih proizvoda, iznosi 10 miliona KM.

Kroz Model ostalih podrški isplaćeno je 5,9 miliona KM, a Razvojnoj banci Federacije BiH doznačen je iznos od pet miliona KM s ciljem formiranja povoljne kreditne linije za poljoprivredne proizvođače u Federaciji BiH, saopćeno je iz Federalnog ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, prenio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.