Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

skupština sbk

“Isplatio se trud naroda koji je 505 dana dežurao danonoćno po kiši i snijegu”

Kruscica fotografije_autor Jakub Hrab_Arnika (1) (1)

“Oni uvijek kažu da je neko, negdje, nekada nešto odlučio i da tako mora biti. Mi kažemo da to ne mora biti, nikakvo nametanje s većih razina nećemo dopustiti”, rekao je Oroz

Skupština Srednjobosanskog kantona potvrdila je u srijedu izmjene i dopune Prostornog plana SBK koji će vrijediti do 2030. godine. Ovime je riješena i dugogodišnja trakavica oko jedne od najspornijih tačaka, malih hidroelektrana, zbog kojih su danas sjednici Skupštine prisustvovali i članovi Koalicije za zaštitu rijeka BiH.

Robert Oroz, koordinator Koalicije za zaštitu rijeka BiH kazao je kako svi problemi ipak nisu riješeni.

“Očito da se žuri da se ovaj dokument što prije usvoji zbog investicija pa se problemi koji su ostali guraju pod tepih. Male hidroelektrane Kruščica 1 i Kruščica 2, tamo se navodi da su evidentirane, ali da nisu planirane za izgradnju, a za rudnik zlata u Bakovićima u zadnjem zaključku nešto je navedeno, ali u biti ništa konkretno. Sve to i dalje ostaje visjeti u zraku. Mi smatramo da je već krajnje vrijeme da se krene poštivati volja lokalne zajednice, da se koncesije ne dodjeljuju uopće bez suglasnosti lokalnih zajednica, da ne bi ponovno doživljavali iste situacije kao u Kruščici ili Bakovićima. Oni uvijek kažu da je neko, negdje, nekada nešto odlučio i da tako mora biti. Mi kažemo da to ne mora biti, nikakvo nametanje s većih razina nećemo dopustiti”, rekao je Oroz.

Amela Zukan, predsjednica Eko udruge “Bistro, hrabre žene Kruščice” ustvrdila je kako je na kraju zadovoljna rješenjem koje je ponudila Vlada, a potvrdio Sabor.

“Mi ništa ne vjerujemo dok ne dobijemo napismeno. Drago mi je da se uvažio stav MZ Kruščica, da se isplatio trud naroda koji je 505 dana dežurao danonoćno po kiši i snijegu. Nadam se da su Vlada i predstavnici ovog naroda shvatili da ne mogu davati tek tako koncesije bez volje građana i pitanja mjesnih zajednica kao što je to slučaj bio u Kruščici, gdje se suglasnost za mini hidroelektrane Kruščica 1 i Kruščica 2 dala u privatnom objektu. Mještani apsolutno nisu znali za ove izgradnje”, istaknuo je Zukan.

Resorni ministar prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova, Amir Šečibović (SDA) ocijenio je kako aktivisti i građani mogu biti apsolutno zadovoljni jer je Vlada čula glas naroda.

“To je najvažniji dokument, lična karta KSB. Sve ono što je planirano u narednom vremenu, sve investicije, putna infrastruktura, energetski sektor, razvoj KSB, moramo biti sretni i zadovoljni, pogotovo što smo imali veliki pritisak od investitora i svih koji su željeli uložiti u ovaj kanton. Ovaj teret smo skinuli. Po meni, ekološka udruženja i aktivisti trebaju biti apsolutno zadovoljni jer činjenica je da je aktualna Vlada čula glas građana i to je preneseno i u skupštinske klupe”, rekao je Šečibović.