Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Fikret Dedić

Ispovijest bivšeg borca koji robija zbog tri metra drva: Mene su izdali (VIDEO)

fikret dedic

Javnosti je postao poznat nakon što su objavljene fotografije njegovog emotivnog rastanka od desetogodišnje kćerke pred odlazak na odsluženje zatvorske kazne

Fikret Dedić, demobilisani borac iz Bužima, trenutno robija u bihaćkom zatvoru Luke zbog krađe drva. On je osuđen je na pet mjeseci i 27 dana zatvora.

Javnosti je postao poznat nakon što su objavljene fotografije njegovog emotivnog rastanka od desetogodišnje kćerke pred odlazak na odsluženje zatvorske kazne.

Fotografija je rasplakala mnoge, te izazvala brojne reakcije, ali i kritike vlastima.

Prvi put nakon toga progovorio je za neki medij, ispred kamere u emisiji RTV USK “Bez izgovora”.

Dedić priznaje djelo, ali se svi moramo zapitati šta ga je dovelo do toga da ukrade drva.

“Djeca trebaju u školu krenuti, a nemaš para da kupiš jednu olovku običnu, da kupiš svesku. Torba, ispod 20 maraka je nema. A gdje je obuća, gdje je odjeća, knjige same izađu stotinjak maraka. Svaki dan treba marka za sendvič. Šta biste vi učinili na mom mjestu. Ne radim nigdje”, rekao je Dedić.

Nakon što je uhapšen zbog tri metra dva osuđen je, ali uz izbor da li da kaznu odleži u zatvoru ili da je odradi kao društveno korisni rad u lokalnom komunalnom preduzeću. Fikret je odabrao opciju da odradi kaznu, ali je nakon tri dana slomio kuk.

Dvije godine se liječio i bio na bolovanju, a onda je došla pošta iz suda i odluka da mora ići u zatvor. Fikretova kćerka Amila i sin Edis kažu da im otac mnogo nedostaje.

Fikret je poručio da se kaje, ali i da se osjeća izdanim od onih za koje se borio. Kaže da je mnogo onih koji su krajiške šume siromašili decenijama, ne za 20 KM, već za milione KM, ali oni nisu u zatvoru, već uživaju u bogatstvu.