Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Majci se i javi, ocu nikako

Ispovijest roditelja bosanskog militanta na sirijskom ratištu

Screenshot 2018-12-04_10-36-00-135

Jedan od bh. državljana na INTERPOLOVOJ potjernici jeste i Ibro Ćufurović (1995) iz Velike Kladuše

“Dobila sam dojavu da je moj sin otišao u Siriju..”, počinje priču Zekija Rizvić, majka Ibre Ćufurovića, rođenog 1995. godine, koji je na ratište na Bliski Istok otišao 2013. godine.

“Kako, na koji način, ja ne znam, samo ga je nestalo iz Bosne”, ispričala je majka za ekipu Radia Slobodna Evropa.
Otac Šefik prisjeća se Ibrinih školskih dana.

“Bio je dobar đak. Hranio sam ga i ja i njegova mati. Učenik je bio, imao je pohvale od svih učitelja. Išao je na to vjersko predavanje, i tu je imao dobre ocjene”, kaže Ibrin otac.

INTERPOL je raspisao 90 potjernica za građanima BiH u vezi s učešćem na ratištima u Siriji i Iraku. Prema podacima iz decembra 2017. godine, u zatvorima u BiH 12 muškaraca izdržava kaznu zbog navedenog djela.

U Siriju i Irak od 2012. do 2017. godine otišla su 172 muškarca iz BiH, poginulo ih je oko 60, a u BiH se vratilo oko 50. Jedan od bh. državljana na INTERPOLOVOJ potjernici jeste i Ibro Ćufurović (1995) iz Velike Kladuše koji je u Siriju otišao 2013. godine.

Otad do danas majci Zekiji javljao se rijetko, a kontakt s ocem Šefikom prekinuo je i prije odlaska iz BiH. Roditelji govore svoju stranu priče o tome kako je Ćufurović otišao u Siriju.

Cijelu priču pogledajte u video prilogu…