Ispraćena pješadijska jedinica Oružanih snaga BiH u Afganistan

BiH

osbih (2)

Pješadijska jedinica iz sastava Šeste pješadijske brigade Oružanih snaga BiH ispraćena je danas u Banjaluci u misiju podrške miru u Afganistanu.

Na svečanosti kojoj su prisustvovale i porodice vojnika koji odlaze u Afganistan, predstavnici Oružanih snaga BiH i Ministarstva odbrane BiH poželjeli su im sreću.

osbih (1)

U Afganistan putuje 45 pripadnika Oružanih snaga BiH od čega su četiri žene, a ova jedinica zamijeniće drugu grupu iz Bosne i Hercegovine koja je u Afganistanu provela proteklih šest mjeseci.

“Jako je bitno i značajno da iskustva koja imamo u BiH prenesemo i doprinesemo očuvanju mira u Afganistanu”, rekao je novinarima Boris Jerinić, pomoćnik ministra odbrane BiH.

Načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH Anto Jelač objasnio je da se Oružane snage BiH u kontinuitetu pripremaju za misiju čuvanja mira u svijetu.

“Redovito sudjelujemo u zadaćama za koje Predsjedništvo donese odluku, za koje ima partnera i to zahtjeva situacija u svijetu”, rekao je Jelač.

On je objasnio da će zadatak ove jedinice u narednih šest mjeseci u Afganistanu biti čuvanje baze i pomoć onima koji borave u bazi i izlaze iz baze da bi pomagali i savjetovali afganistanske snage sigurnosti.

osbih (3)

Selekcija za učešće u misiji “Odlučna podrška” bila je izuzetno rigorozna. Za ovu jedinicu prijavilo se 220 kandidata, a nakon provjera psihičkih i fizičkih sposobnosti, vještina i znanja ostalo ih je 45.

Inače, Oružane snage BiH u mirovnim misijama u svijetu učestvuju već 15 godina, a za to vrijeme nisu imali gubitaka, niti je bilo slučajeva ranjavanja. U operacijama podrške miru širom svijeta od Etiopije i Eritreje, preko Iraka i Afganistana, Konga i Malija, do sada je učestvovalo 1.020 pripadnika Oružanih snaga BiH, od čega 34 žene.