BiH

zakazani za danas

Ispred KCUS-a biće održani protesti zbog djevojčice Nadin Smajlović

02/12/2019

KCUS je prvobitno odbio potpisati odobrenje za izmještanje djevojčice Nadin nakon što joj nisu mogli dati potrebnu terapiju i lijekove

Ispred Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) danas 2. decembra bit će održani protesti. Protesti su zakazani nakon dešavanja koja su uslijedila nakon napada oca Nadin – Denisa Smajlovića na šefa Pedijatrijske klinike KCUS-a Ede Hasanbegovića. Protestovali su i zaposlenici ove zdravstvene institucije zbog ovog napada.

Podsjećamo, KCUS je prvobitno odbio potpisati odobrenje za izmještanje djevojčice Nadin nakon što joj nisu mogli dati potrebnu terapiju i lijekove. Otac djevojčice Denis Smajlović zbog cijele situacije u očaju je gasnim pištoljem prijetio šefu Pedijatrijske klinike KCUS-a Edi Hasanbegoviću nakon čega je generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović javno kazala da „niko ne želi liječiti djevojčicu takvih roditelja“.

Roditelji su djevojčicu izmjestili u Tursku na vlastitu odgovornost zbog neophodne terapije, a nakon povratka u Sarajevo nikad nisu dobili odgovor s KCUS-a da li su nabavljeni potrebni lijekovi i da li će terapiju moći dobiti u KCUS-u. Iz KCUS-a su se pravdali da terapiju mogu pružiti, ali da nemaju lijekove koje nabavlja Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.

Kako djevojčica više nema lijeova za propisanu terapiju, najvjerovatnije sutra će ponovo na put za Tursku!

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.