Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Aljoša Čampara

Ispunjeni uvjeti za redovno održavanje sjednica oba doma Parlamenta

aljosa-campara

Ne postoji nijedan opravdan razlog zbog kojeg zakonodavna vlast u narednom periodu ne bi trebala izvršavati svoju osnovnu funkciju

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je na današnjoj vanrednoj sjednici Odluku o dopunama Poslovnika o radu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Tim povodom potpredsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Aljoša Čampara pojasnio je da je usvajanjem Odluke o dopunama Poslovnika o radu Doma naroda Parlamenta FBiH omogućeno da se, u slučaju proglašenog stanja prirodne i druge nesreće, sjednice Doma naroda, Kolegija Doma naroda, klubova naroda i radnih tijela održavaju elektronskim putem.

Potpredsjedavajući Čampara je istakao kako su usvojenim dopunama, bez obzira na izrečene mjere socijalnog distanciranja i samoizoliranja, ispunjeni uslovi za redovno održavanje sjednica oba doma Parlamenta Federacije BiH s obzirom na to da je i Zastupnički dom Parlamenta FBiH dan ranije usvojio dopune Poslovnika o radu, a koje se također odnose na održavanje online sjednica.

– Ne postoji nijedan opravdan razlog zbog kojeg zakonodavna vlast u narednom periodu ne bi trebala izvršavati svoju osnovnu funkciju – funkciju donošenja zakona. Parlament Federacije BiH morat će redovno održavati sjednice i usvajati zakone koji će pomoći našim državljanima i bosanskohercegovačkoj privredi u borbi s negativnim posljedicama koronavirusa (COVID-19). Oporavak ekonomije mora nam svima, bez obzira bili dio vlasti ili opozicije, biti prioritet – izjavio je potpredsjedavajući Čampara.

Zastupnicima i delegatima je poručio kako građani i privrednici, s punim pravom, sigurno neće imati razumijevanja za bilo kakvim politikanstvom jer posljedice koronavirusa (COVID-19) podjednako pogađaju sve građane i privrednike bez obzira na mjesto prebivališta ili sjedište privrednog subjekta, navodi se u saopćenju iz Čamparinog kabineta.