Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

član BHK CIGRE

Kemal Hanjalić dobitnik ovogodišnje Šestoaprilske nagrade

cigre

Hanjalić je univerzitetski profesor i doktor tehničkih nauka. Osamdesetih godina bio je dekan Mašinskog fakulteta u Sarajevu, te gradonačelnik Sarajeva koji je pokrenuo i vodio izradu prve Strategije naučno-tehnološkog razvoja BiH, ali i projekt modernizacije i obnove istraživačke opreme na svim univerzitetima u BiH. Predaje na brojnim univerzitetima i dobitnik je više nagrada i priznanja

Iz Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme CIGRE (BHK CIGRE) uputili su čestitku akademiku Kemalu Hanjaliću, dobitniku ovogodišnje ”Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva“.

– Akademik Kemal Hanjalić je naš istaknuti član i dobitnik ‘Priznanja za životno djelo’, koje je najviše priznanje koje dodjeljuje BH K CIGRE. Hanjalić je zaslužan za razmjenu znanja i iskustava u oblasti nauke i razvoja, kao i za podršku u radu i afirmaciji BH K CIGRE, i ja mu iskreno čestitam na zasluženo dobijenoj ‘Šestoaprilskoj nagradi’ – naveo je Edhem Bičakčić, predsjednik BH K CIGRE.

Hanjalić je univerzitetski profesor i doktor tehničkih nauka. Osamdesetih godina bio je dekan Mašinskog fakulteta u Sarajevu, te gradonačelnik Sarajeva koji je pokrenuo i vodio izradu prve Strategije naučno-tehnološkog razvoja BiH, ali i projekt modernizacije i obnove istraživačke opreme na svim univerzitetima u BiH. Predaje na brojnim univerzitetima i dobitnik je više nagrada i priznanja.

Doktorsku disertaciju je odbranio daleke 1970. godine na prestižnom Imperial College of Scienceand Technology, University of London. Objavio je više knjiga i nekoliko stotina radova u časopisima i konferencijama. Član je četiri akademije nauka, a od 1981. godine je član Akademija nauka i umjetnosti BiH.

Akademik Kemal Hanjalić je također jedan od recenzenata monografije, izdate u povodu obilježavanja 30. godišnjice BH K CIGRE, koja, kako je naveo u recenziji, pruža značajan doprinos afirmaciji elektroenergetske struke.