Iste osobe glasale sedam puta na istom biračkom mjestu!

banja luka – izbori 6
BPS je dobio dojavu od njihovog člana biračkog odbora da su uočene nepravilnosti na nekoliko biračkih mjesta u Sapni. Uočeno je da su iste osobe po nekoliko puta glasale na istom biračkom mjestu.
Predsjednik OIK-a Sapna Muzijet Kahrimanović na poziv Žurnala odgovara da prvi put čuje o navedenim nepravilnostima.
„Ne mogu vam ništa reći. Nemamo pismenu prijavu. OIK Sapna nije zaprimila nijedan pismeni prigovor“ tvrdi za Žurnal Kahrimanović.
Član biračkog odbora na glasačkom mjestu u Sapni 005A Adil Omerović tvrdi da predsjednik ovog biračkog mjesta Refik Salihović, nije uvažavao njegove pritužbe, niti odobravao da se interveniše.
„Desilo se da su ljudi na biračkim mjestima po šest ili sedam puta glasali, pred mojim očima. Predsjednik biračkog mjesta Refik Salihović, pretpostavljam da je iz PDA stranke, mi nije dozvoljavao bilo kakvu intervenciju u tom trenutku govori za Žurnal Adil Omerović.
Iz BPS-a kažu da su žalbu na ovaj slučaj dostavili Centralnoj izbornoj komisiji.
Danas je na području Tuzle u mjesnim zajednicama Plane, Tušanj, Kula, Simin Han zabilježena „ulična“ kupovina glasova. U najvećem broju kupci glasova bile su osobe koje su urgirale da se glasa za Pokret Demokratske Akcije, tvrdi nekoliko izvora Žurnala.
 
„Jedna od najučestalijih pojava, da se bukvalno ispred vrata biračkog mjesta dijele kopije popunjenih glasačkih listića, odnosno urgiraju za koga glasati. Nismo do sada uočili da se ovoliko bez srama i stida nudi novac za glas. Posmatrači se žale na predsjednike biračkih odbora na području cijelog TK-a. Tu se radi o žalbama po četiri ili pet posmatrača sa jednog biračkog mjesta” kažu iz tuzlanske Naše Stranke.