Mostarski izbori

Ističe rok za podnošenje zahtjeva za ponovno brojanje glasačkih listića

Nužno je da je zahtjev podnesen Centralnoj izbornoj komisiji BiH u roku od tri dana od dana kada je Centralna izborna komisija BiH objavila utvrđene izborne rezultate.

Danas ističe trodnevni rok za podnošenje zahtjeva za ponovno brojanje glasačkih listića nakon utvrđivanja rezultata izbora za Gradsko vijeće Grada Mostara, javlja Anadolu Agency (AA).

Zahtjevi za ponovno brojanje glasačkih listića, prigovori na tačnost objavljenih rezultata i žalbe na odluku o utvrđivanju i objavlјivanju rezultata lokalnih izbora 2020. godine u Gradu Mostaru se dostavljaju isklučivo putem fax aparata na broj 033/251-329, elektronskom poštom na e-mail adresu zzov@izbori.ba ili lično u sjedište Centralne izborne komisije BiH (Sarajevo, ul. Danijela Ozme 7).

Procedura podnošenja zahtjeva za ponovno brojanje glasačkih listića propisana je odredbama člana 5.30 Izbornog zakona BiH.

Centralna izborna komisija BiH može razmatrati zahtjev za ponovno brojanje glasačkih listića, ako su ispunjeni uslovi, a to je da je zahtjev podnesen u pisanoj formi i da ga je potpisao akreditirani posmatrač, grupa od 50 ili više birača koji su glasali na istom biračkom mjestu, nezavisni kandidat, predsjednik političke stranke ili bilo koji od predsjednika političkih stranaka koje su formirale koaliciju, ili općinska/gradska izborna komisija.

Potrebno je da su u zahtjevu tačno navedene činjenice koje opravdavaju ponovno brojanje, uklјučujući članove Izbornog zakona BiH koji nisu poštovani ili su prekršeni, da je u zahtjevu naveden približan broj glasačkih listića za koje se vjeruje da nisu ispravni, te da je u zahtjevu navedeno kako bi ta povreda zakona utjecala na izborne rezultate.

Također, nužno je da je zahtjev podnesen Centralnoj izbornoj komisiji BiH u roku od tri dana od dana kada je Centralna izborna komisija BiH objavila utvrđene izborne rezultate.

Centralna izborna komisija BiH može i po službenoj dužnosti narediti ponovno brojanje glasačkih listića.