Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dok SDA blokira

Ističu rokovi za formiranje Vlade FBiH: Hoće li Schmidt povući odlučujući potez?

Sarajevo: Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH
16.02.2023., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Sjednica Predstavnickog doma Parlamenta FBiH. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Rok za imenovanje koji su dogovorile vladajuće stranke ističe, a pošto je jasno da Refik Lendo neće podržati predložena imena, špekulira se da visoki predstavnik traži rješenje

Većina imena za ministarske pozicije u sazivu nove Vlade Federacije Bosne i Hercegovine nisu poznata. Imena bi trebalo da budu dostavljena danas, da bi već sutra predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara donijela odluku o imenovanju Vlade, javlja BHRT.

Rok za imenovanje koji su dogovorile vladajuće stranke ističe, a pošto je jasno da Refik Lendo neće podržati predložena imena, špekulira se da visoki predstavnik traži rješenje.

Ustavne promjene koje se spominju za mnoge političare nisu prihvatljive, a za SDA to je isporučivanje Federacije HDZ-u BiH.

Potvrde još nema

Zvanične potvrde o novim ustavnim rješenjima nema, ali tu je pisana kolumna Christiana Schmidta i poruka da je krajnji rok za formiranje federalne Vlade. Ukoliko bude ostvareno ono što se u medijima špekuliše, to je korak unazad, stav je mnogih političara.

Naime, nove izmjene Ustava idu ka tome da dva člana rukovodstva FBiH mogu imenovati premijera FFBiH bez saglasnosti trećeg. Taj koji nije saglasan obraća se svom etničkom klubu u Domu naroda te kantonu s najviše stanovništva iz naroda kojem pripada.

U praksi to bi značilo da, ukoliko se zaobiđe ruka SDA-ovog Refika Lende, on će morati tražiti podršku dvije trećine delegata u Klubu Bošnjaka, ali i dvotrećinsku podršku u skupštini Tuzlanskog kantona. Ovo je put ka tome da se Federacija isporuči HDZ-u, jasni su u SDA.

– Nema logike stvari vraćati samo na jedan kanton, pa zašto bi samo Bošnjaci Tuzlanskog kantona odlučivali o vitalnom nacionalnom interesu svih Bošnjaka. Ovako kako se krenulo je put da se Federacija BiH isporuči HDZ-u i HNS-u, a da se Bošnjaci razvlaste u Federaciji BiH gdje su većinski narod, kaže Muamer Zukić iz Kluba Bošnjaka Doma naroda Parlamenta FBiH (SDA).

Čekajući Schmidta

I dok se čekaju imena ministara, čeka se i upravo ovakav ili sličan potez Schmidta. Oni koji su vladajuća većina uvjereni su da će Schmidt povući naredni potez. SDP-u bi trebalo da pripadne premijerska pozicija i četiri ministarstva, ali i unutar te stranke vide probleme u Schmidtovim nametanjima.

– Uvođenje kantona u izbor federalne Vlade je antievropsko, antigrađansko djelovanje koje ima za cilj stvaranje daljih podjela i gubi se svaki smisao izbora i Parlamenta, poručuje Irfan Čengić, delegat u Domu naroda FBiH.

U HDZ-u o imenima šute, ali zna se da im trebaju pripasti ministarstva finansija, pravde, prometa, zdravstva, prostornog uređenja i kulture. U HNS-u su stava da će vlade biti ili uz dogovor ili uz intervencije Šmita, iako kažu takvu odluku ne priželjkuju.

– Jasno je da osmorka ili sedmorka imaju dovoljno glasova u oba doma Parlamenta Federacije BiH. Smatram da bi bio konstruktivan prijedlog gospodina Lende da da saglasnost za formiranje Vlade, tvrdi Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća HNS-a.

Poznata imena

NiP će predložiti jedno ime – Adnana Delića, za ministra rada i socijalne politike. Kažu, špekulacije za njih nemaju logike. I Naša stranka predložiće jedno ime – ministricu okoliša i turizma Nasihu Pozder i pozdravljaju promjene koje bi bile trajne.

– Nema logike uopšte puštati kantone i da vlast zavisi od jednog kantona na nivou Federacije Bosne i Hercegovine. I ako dođe do određenih izmjena ili djelovanja Schmidta, mislim da bi se morao fokusirati na parlamentarne većine, kaže Aljoša Čampara, delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH.

– Mislim da bilo kakav doticaj kantona sa federalnom vlašću i stvaranje neke ovisnosti ili uticaja jednog kantona na federalnu Vladu nije dobro, mišljenja je Predrag Kojović, zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH.

Ostala ministarstva trebaju pripasti bloku SBiH, NES i PDA. Za ispunjenje želja nema još mnogo vremena, jer zacrtani rokovi cure.