Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Istina nama, kazna zločincima” poruka je s Trga srebreničkih žrtava (VIDEO)

BiH

trg srebrenica

Noseći fotografije i jastučnice s izvezenim imenima svojih najmilijih, članice Udruženja ”Žene Srebrenice” ponovo su podsjetile domaću i svjetsku javnost na poruku koju šalju već 23 godine, a ona je ”Istina nama, kazna zločincima”.

I ovog jedanaestog u mjesecu okupile su se na tuzlanskom Trgu žrtava genocida u Srebrenici naglašavajući da su umorne, ali da ne odustaju.

– Naše žene su više umorne, mnoge su umrle i bolesne, ali ne želimo da prekinemo dok ne pronađemo i zadnjeg nestalog – kazala je novinarima predsjednica Udruženja Hajra Ćatić.

Sud Bosne i Hercegovine pravomoćno je presudio Ostoji Stanišiću, ratnom komandantu Zvorničke brigade Vojske RS, za pomaganje u genocidu nad Bošnjacima Podrinja. Određena mu je kazna zatvora u trajanju od pet godina.

– Ništa nas ne iznenađuje od sudova, domaćih i inostranih. Žele da sve ode u zaborav, 20 godina se borimo za pravdu, ali izgleda da nećemo doći do nje – istakla je Ćatić.

Ženama Srebrenice pridružile su se žene iz Tuzlanskog kantona, Modriče, Odžaka i Šamca.

– Tu smo da im damo podršku iako njihovu bol ništa ne može smanjiti – navela je Sija Đuzdanović koja je došla iz Teočaka.

Indira Kusur je došla iz Odžaka, a naglasila je da ova okupljanja imaju veliki značaj jer čuvaju od zaborava ono što se desilo devedesetih godina.

– Ovo ne treba onima koji su ubijeni nego nama da ne zaboravimo ono što se dogodilo – rekla je Kusur.

Još se traga za oko hiljadu osoba ubijenih tokom genocida u Srebrenici 11. jula 1995. godine.