Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sud bih

Istog dana izricanje presude za ratne zločine VRS-a i početak suđenja Dodiku

dodik sud
Foto: Hazim Aljović/FENA

Planiran je početak suđenja Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike Srpske, i Milošu Lukiću, vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika ovog entiteta, zbog “neizvršavanja odluka visokog predstavnika”

U Sudu Bosne i Hercegovine ove sedmice je zakazano izricanje prvostepene presude optuženima za zločine počinjene 1992. na području Bosanskog Novog.

Izricanje presude Ranku Balabanu, Rajku Karlici, Milenku Brčinu, Mirku Odžiću, Milenku Babiću, Ratku Goronji, Nikoli Reljiću, Draganu i Ranku Baltiću te Miroslavu Kapetanoviću je zakazano za srijedu, 22. novembar.

Na teret im je stavljen progon nesrpskog stanovništva – ubistvima, prisilnim preseljenjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima. Oni su, prema optužnici, kao pripadnici Vojske Republike Srpske, policije i paravojnih formacija, u junu 1992. godine ubili 24 osobe u Alićima i Ekićima, na području općine Bosanski Novi.

Počinje suđenje Dodiku

Istog dana je planiran početak suđenja Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike Srpske, i Milošu Lukiću, vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika ovog entiteta, zbog “neizvršavanja odluka visokog predstavnika”.

Tužilaštvo BiH je u augustu podiglo optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika ovog entiteta Miloša Lukića koja ih tereti za “neizvršavanje odluka visokog predstavnika” jer nisu primijenili i proveli odluke visokog predstavnika.

Kako se navodi u optužnici, Dodik i Lukić su od 1. do 9. jula ove godine u Banjoj Luci, svjesno i znajući da je visoki predstavnik Christian Schmidt donio odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, poduzimali službene radnje u cilju nastavka zakonodavnog postupka.

Za naredni dan planirano je iznošenje završne riječi odbrane Stojana Petrovića, optuženog za silovanje u Brčkom počinjeno 1992. godine.

Naredne sedmice se nastavljaju suđenja za zločine počinjene u drugim gradovima, javlja Detektor.