Istraga će pokazati da li je Omeragić vrbovan iz inostranstva

perica-stanic1222

Borba protiv terorizma jedan je od glavnih prioriteta rada Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), izjavio je u intervjuu za današnje “Oslobođenje” direktor ove agencije Perica Stanić.

Po njegovim riječima, SIPA svoje aktivnosti, između ostalog, usmjerava na prikupljanje podataka i informacija o aktivnostima određenih pojedinaca i skupina u Bosni i Hercegovini i okruženju koji iskazuju ekstremne stavove i na različite načine ispoljavaju određene oblike ponašanja i reagovanja koji su interesantni sa aspekta sigurnosti, a koja u suštini stvaraju pogodan ambijent za jačanje različitih oblika ekstremizma i radikalizma, pa i onih koji mogu voditi ka terorizmu.

– Navedene aktivnosti SIPA provodi radi blagovremenog prepoznavanja same pojave i zavođenja kriminalističko-obavještajnih istraživanja, razmjene obavještajnih saznanja sa drugim policijskim agencijama, te provođenja istražnih aktivnosti i dokumentovanja krivičnih djela iz oblasti terorizma – kazao je Stanić.

Nakon terorističkog napada i ubistva dvojice pripadnika Oružanih snaga BiH, ponovo je istaknut problem nekoordinacije među policijskim agencijama u BiH.

Upitan zbog čega se uopšte i kod koga javila dilema da li je ubistvo vojnika napad na državu, Stanić navodi da je za kvalifikaciju krivičnog djela nadležno tužilaštvo, tako da ne bi bilo primjereno da iznosi bilo kakve komentare u vezi s tim.

– Posmatrano sa policijskog aspekta, smatram da su od početka postojale indicije koje su ukazivale da u konkretnom slučaju postoje elementi krivičnog djela terorizma. Zbog toga je istražni tim policijskih službenika SIPA-e odmah upućen na lice mjesta, gdje je ostao do konačne odluke tužioca da se radi o krivičnom djelu terorizma, i preuzeo rad na slučaju – kazao je on.

Stanić je, također, rekao da ne raspolaže saznanjima da je ubica vojnika Enes Omeragić vrbovan iz Pariza.

– Međutim, još su u toku istražne aktivnosti s ciljem rasvjetljavanja cijelog događaja i utvrđivanja svih činjenica. Istraga će pokazati da li je imao eventualne pomagače, podstrekače i slično, pa i da li je vrbovan iz inostranstva – rekao je direktor SIPA-e Stanić za “Oslobođenje”.