Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ifet Feraget

Istraga protiv Željka Karana se obustavlja, žalba odbijena bez obrazloženja

feraget

Naglasio je da je kao razlog odbijanja njegove žalbe navedeno to da je ona neosnovana, a da pri tome nije uopšte obrazložena takva odluka

Ifet Feraget, pravni zastupnik porodica Memić i Dragičević, govorio je za N1 o slučaju stradanja Dženana Memića i Davida Dragičevića. Prema njegovim riječima, na djelu je borba njihovih očeva – Muriza i Davora za budućnost Bosne i Hercegovine. Komentarisao je i dešavanja 25. decembra 2018. godine kada su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske uhapsili veliki broj građana koji su podržavali grupu ‘Pravda za Davida’.

Na početku razgovora je Feraget istakao informaciju koju je okarakterisao kao ekskluzivnom rekavši da je odbijena njegova žalba na odluku da se obustavi istraga Željka Karana i odluka da se ne provede istraga protiv pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Naglasio je da je kao razlog odbijanja njegove žalbe navedeno to da je ona neosnovana, a da pri tome nije uopšte obrazložena takva odluka, što je trebalo biti učinjeno.

Kako je kazao za N1, nije moguće očekivati napredak u istrazi ubistva Dragičevića dok se ne riješi pitanje odgovornosti prisutnih na press konferenciji u Banjaluci iz 26. marta 2018. kojoj je prisustvovao i Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske dodavši:

“Javnosti je poznato da je Dragan Lukač od Želimira Lepira (glavni tužioc Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci) zahtjevao neprovođenje istrage. Policija nema to pravo, već samo da prijavi slučaj. Tužilac nije mogao donijeti takvu odluku, a da prethodno nije obavijestio Davora Dragičevića. Da je donio takvu odluku, morala bit biti informisana javnost”.

Kao sljedeću instancu u slučaju Dragičević je naveo Ustavni sud Bosne i Hercegovine.

Podsjetio je da je u slučaju Memić u toku žalbeni postupak pred Vrhovnim sudom Federacije Bosne i Hercegovine. Izrazio je nadu da će ovaj sud vrlo brzo donijeti konačnu odluku po ovom slučaju. Tvrdi da zna kakvu će odluku donijeti ovaj sud. Kao tragičnim je naveo što se ova dva slučaja nalaze sada u istoj poziciji, što je za njega pokazatelj, između ostalog, koliko sistem može postati saučesnik ubistva.

Feraget je u razgovoru za N1 demantovao Milana Tegeltiju, predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća da je zahtjevano da ova dva slučaja budu prioriteti. Podsjetio je na izjavu Tegeltije da se ovim slučajevima treba baviti Tužilaštvo Bosne i Hercegovine jer su iscrpljeni svi mehanizmi na nižim pravosudnim nivoima. On se nije složio s Tegeltijom smatrajući da nisu iskorišteni svi mehanizmi.

Ponovio je da tužioci moraju biti odgovorni ukoliko krše zakon priliko provođenja istrage.

Pravni zastupnik porodica Memić i Dragičević je napomenuo:

“U oba slučaja se uništavaju dokazi i montiraju dokazi. Zamjeram akademskoj zajednici. Nama je potrebna podrška građana. Ovo je borba očeva za drugu djecu jer se njihova djeca neće vratiti. Ovo je njihova borba za budućnost Bosne i Hercegovine”.

Poručio je da od međunarodnih institucija i aktera ne zahtjeva da uključi u pojedinačne slučajeve dodavši da kao što je “Diogen tražio s lampom čovjeka, tako mi tražimo tužioca”.

Dešavanja u Banjaluci iz 25. decembra 2018. je naveo kao posljedicom toga što su Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske i tužilaštvo zloupotrijebili svoja ovlaštenja.

“U Banjaluci je režim postao nervozan i sav svoj bijes usmjerio prema jednom čovjeku koji želi uspostaviti vladavinu prava”.

Na pitanje gdje se nalazi Davor Dragičević, Feraget je odgovorio da Davor nije pobjegao, već da se sklonio u cilju da sačuva svoj život.

Tortura u Banjoj Luci: Hapšenje zbog uzdignute pesnice bez upozorenja