Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Unaprijediti stanje u bh. pravosuđu

Istražna komisija PD PSBiH: Zabrinutost zbog napada na medije

Istrazna komisija PD PSBiH

Osnovni cilj „da imamo nepristrasno, nezavisno, objektivno i efikasno pravosuđe u ovoj zemlji, oslobođeno bilo kakvog političkog pritiska“

Privremena istražna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu usvojila Poslovnik, te se dogovorila o budućem radu.

Predsjedavajući Komisije Damir Arnaut (Naša stranka) je izjavio novinarima da je sjednica održana dan nakon što je Vijeće za provedbu mira jučer dalo podršku ovoj komisiji, dodajući da je Komisija spomenuta i u komunikeu.

– Siguran sam, pogotovo uzimajući u obzir dinamiku i interes svih članova komisije, da ćemo uraditi dobar posao u skladu s mandatom koji nam je Predstavnički dom dao i na osnovu svih ovlaštenja koja imamo u skladu sa Zakonom o parlamentarnom nadzoru i Poslovnikom Predstavničkog doma kao i Poslovnikom koji je komisija danas usvojila – kazao je Arnaut.

Dodao je da je Istražna komisija usvojila nekoliko zaključaka, te da između ostalog, traži od nadležnih organa za provođenje zakona da im dostave informaciju o krivičnim prijavama koje su podnijeli u proteklih pet godina nadležnim tužilaštvima.

– Tražimo informaciju od tužilaštava o tome kako su postupali po navedenim krivičnim prijavama, te koji je rezultat u smislu broja podignutih optužnica, broja provedenih istraga, okončanih itd. – naveo je Arnaut.

Istaknuo je da je, uzimajući u obzir napade na predstavnike medija u proteklom periodu, Istražna komisija usvojila zaključke kojima izražava izuzetnu zabrinutost zbog napada na medije, konstatuje da su mediji i novinari u velikom broju slučajeva upravo ti koji razotkrivaju slučajeve korupcije u BiH.

Dodao je da je, uzimajući u obzir ove napade, Istražna komisija zatražila od nadležnih organa da identificiraju počinioce i primjereno postupe prema njima.

Arnaut je kazao da je Istražna komisija jučer zaprimila i danas razmatrala Izvještaj Agencije za lijekove. Napomenuo je da je komisija usvojila Poslovnik, koji nalaže stručnim službama Parlamenta da izvještaj, ne samo taj, nego svaki dokument, svaki papir koji ne nosi oznaku ‘tajno’ ili koji ne sadrži lične podatke, objavi na web stranici Parlamentarne skupštine BiH.

– To bi trebalo vrlo brzo biti i tako će Sekretarijat, po automatizmu, postupati sa svim što komisija dobije. Što se tiče ovog konkretnog izvještaja, podsjećam da tu ima 200 stavki i da je to nešto što sadrži interesantne podatke i što se nadam da neće biti samo predmet razmatranja ove komisije, već također nadležnih tijela, kako na nivou BiH, tako i entiteta i kantona – kazao je Arnaut.

Navodi da ne treba on da kaže da pravosuđe nije nezavisno, te da je to „manje-više rekla Evropska komisija i izdala je 14 jasnih preporuka bez kojih BiH ne može jedan korak dalje napraviti prema Evropskoj uniji, odnosno prema članstvu ka EU“.

– To je manje-više rekao i Pribeov izvještaj i niz drugih izvještaja tokom ovih godina. Dakle, mi imamo problem s tim što relevantna međunardna tijela, tijela Evropske unije kojoj mi stremimo, ne smatraju naše pravosuđe nezavisnim i traže od BiH da to ispravi, da to popravi – kazao je Arnaut.

Po njegovim riječima, jučer je na sjednici Vijeća za implementaciju mira nekoliko ambasadora, odnosno političkih direktora, istaknulo da će poglavlja 23 i 24 koja se tiču vladavine prava, nezavisnosti pravosuđa, biti glavni test za BiH, „da nećemo korak moći napraviti ka EU dok to ne popravimo“.

– U tom svjetlu treba gledati i podršku koju je Vijeće za implementaciju mira iskazalo ovoj komisiji – naveo je Arnatu, koji se jučer u svojstvu predsjedavajućeg Istražne komisije obratio na sjednici Vijeća za implementaciju mira.

Član Komisije Zukan Helez (SDP BiH) je kazao novinarima da ono što je evidentno i što vidi cijela bh. javnost, je to da je pravosuđe u BiH neefikasno.

– Drugo što vidi cjelokupna javnost je da je pravosuđe pod političkim uticajem – smatra Helez.

Po njegovim riječima, u javnosti se stvara dojam „da je tužilaštvo pod kontrolom određenih političkih centara moći, a sudstvo pod kontrolom drugih političkih centara moći“.

Helez je istaknuo da „sve dok se ne depolitizuje pravosudni sistem, neće biti u redu“.

Član Istražne komisije Branislav Borenović (PDP) smatra da postoji spremnost članova komisije da svoj posao, ne samo transparentno rade, nego da pokušaju da na kraju dođu od ozbiljnih prijedloga koji bi unaprijedili stanje u pravosuđu u ovoj zemlji „koje je u vrlo lošem stanju“.

– To je jedna činjenica koja je nesporna i zato smo i formirali u Predstavničkom domu ovu privremenu istražnu komisiju. Prošle sedmice smo zatražili da se objave podaci o svim interventnim nabavkama izvršenim tokom pandemije Covid-19, od 15. marta do danas. Mislim da je to jako važno i za parlamentarce, ne samo na nivou institucija BiH, nego i u RS-u, i u Federaciji BiH i u kantonima. Jer svaka ova nabavka na kraju je koštala građane ove zemlje, budžete na svim nivoima – naveo je Borenović.

Istaknuo je da je njegov osnovni cilj „da imamo nepristrasno, nezavisno, objektivno i efikasno pravosuđe u ovoj zemlji, oslobođeno bilo kakvog političkog pritiska“.

– Očigledno to danas nije, jer nemamo rezultate, nemamo epilog svih ovih brojnih afera koje su toliko očigledne, i gdje očigledno politika drži pravosuđe pod jednom vrstom kontrole. Imamo jednu stravičnu politiku nečinjenja, nezamijeranja i nerada i to je najveća šteta za ovu zemlju – zaključio je Borenović.