Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

IUS će Erdoganu dodijeliti počasni doktorat

ius dir

Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) dodijelit će počasni doktorat predsjedniku Republike Turske Recepu Tayyipu Erdoganu, koji će Bosnu i Hercegovinu posjetiti 20. maja.

Rektor IUS-a Ahmet Yildirim kazao je kako se već nekoliko godina razmišlja o dodjeli počasnog doktorata tog univerziteta Erdoganu.

”Dodjelu smo predložili 2016. godine, ali pošto program nije bio prilagođen, do toga tada nije došlo“, rekao je Yildirim.

Istakao je kako su se na ovaj korak odlučili zbog doprinosa IUS-u, ali i Bosni i Hercegovini, kao i ulozi u međunarodnoj politici. Podsjetio je kako je prvi predsjednik Predsjedništva nezavisne Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović od Erdogana tražio da pazi na Bosnu. Yildirim je kazao i kako je na Erdoganovu inicijativu Fondacija za razvoj obrazovanja Sarajevo (SEDEF) osnovala IUS.

Prema njegovim riječima, cilj IUS-a je razviti bratske odnose između Bosne i Hercegovine i Turske kao i doprinijeti razvoju BiH.

”U skladu s tim, mi kao internacionalni univerzitet nastavu držimo na engleskom jeziku. Više od polovine studenata je iz BiH. Imamo studente iz 56 zemalja. Nastojimo doprinijeti kvalitetu visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini, kao i jačanju odnosa sa Turskom. Dok s jedne strane težimo omladini iz BiH pružiti dobro obrazovanje, s druge nastojimo i studentima iz različitih zemalja predstaviti Bosnu i Hercegovinu i Tursku”, pojasnio je Yildirim.

Dodao je kako turski predsjednik Erdogan od samog osnivanja pruža podršku univerzitetu.

”I sam dolazak na dodjelu počasnog doktorata za nas je velika podrška. Za nas je čast da jedan od najznačajnijih lidera na svijetu preuzme dokument o počasnom doktoratu univerziteta koji 14 godina nastoji opstati na međunarodnoj sceni“, istakao je Yildirim.

Podsjetio je kako će Unija evropskih turskih demokrata (UETD) u Bosni i Hercegovini organizirati kongres, na kojem će govoriti i Erdogan.

”Nakon kongresa posjetit će naš univerzitet. Program još uvijek nije tačno utvrđen. Nakon što predsjednik dođe, dat ćemo mu nekoliko informacija o univerzitetu i uručiti dokument. Program ćemo završiti nakon njegovog obraćanja“, rekao je Yildirim.

IUS danas pohađa oko 1.700 studenata iz 56 zemalja. Nastavu na engleskom jeziku drži oko 110 predavača iz Bosne i Hercegovine, Turske, SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, Australije, Makedonije, Poljske, Italije, Španije i Egipta.

Na univerzitetu, koji se sastoji od pet fakulteta sa ukupno 18 odsjeka, do sada je diplomiralo 1.713 studenata.