Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ivancov: U Srebrenici se desio genocid

BiH

ivancov

Pjotr Ivancov, ambasador Rusije u BiH, u intervjuu za „Dnevni avaz” govorio je o posljednjoj sjednici Vijeća za implementaciju mira (PIC), na kojoj su prvi put svi zaključci usvojeni jednoglasno, potom o genocidu u Srebrenici, istaknuvši da se u tom gradu prije 20 godina dogodio zločin genocida.

Odgovarajući na pitanje šta se to promijenilo, budući da je posljednju sjednicu PIC-a obilježilo to što su svi zaključci usvojeni jednoglasno, što do sada nije bio slučaj, Ivancov je kazao da to ne znači da se stav Rusije o nekim pitanjima promijenio.

– PIC je napravljen na osnovu Dejtonskog sporazuma, koji je potpisala i Ruska Federacija. Kao zajednički instrument država koje garantuju Dejton imajući za cilj njegovo ispunjavanje. Uvijek smo polazili od toga i nastavit ćemo tako. To ne znači da su stavovi članica PIC-a uvijek jednaki. Mi imamo svoj nacionalni stav i nekad je on različit – rekao je ruski ambasador.

Usvajanjem kominikea ruska strana se složila da se dogodio genocid u Srebrenici, čime se udaljila od aktuelne politike čelnika RS, pa i od svojih ranijih stavova.

[quote_box_right]Velika Britanija pokrenula je pred Ujedinjenim narodima usvajanje rezolucije o Srebrenici, koja bi na globalnom nivou trebala osuditi ovaj zločin. Predsjednik RS već je najavio da će tražiti da Rusija uloži veto[/quote_box_right]

– Ako pažljivo pogledate kominike, vidjet će te da se ne radi samo o ovoj užasnoj tragediji Srebrenice nego i drugim zločini ma tokom rata, Naravno, u ovoj godini je 20 godina od tragedije i svi to razumiju. I ako hoćemo doći do pomirenja, moramo se sjećati da svaki od naroda ima svoju tragediju i datume kojih se želi sjećati i ne smijemo ih zaboraviti niti negirati. I to nije samo naš stav nego i stav ostalih članova PIC-a – poručuje Ivancov.

Naglasio je kako Rusija ne negira pojam genocid koji je postavio Međunarodni tribunal.

– U Srebrenici se desio zločin genocida – poručio je.

Velika Britanija pokrenula je pred Ujedinjenim narodima usvajanje rezolucije o Srebrenici, koja bi na globalnom nivou trebala osuditi ovaj zločin. Predsjednik RS već je najavio da će tražiti da Rusija uloži veto.

Ivancov navodi da je o rezoluciji govoreno i na sjednici PIC-a.

– Tada još nismo vidjeli tekst rezolucije. Ambasador Velike Britanije potvrdio nam je da će ona biti napravljena za budućnost i da će smisao biti da se sjećamo na žrtve tragedije, ali njena namjera bit će pomirenje naroda BiH. U ovoj rezoluciji stajat će da je bilo žrtava na svim stranama i da moraju biti poštovane, ali u centru je tragedija iz Srebrenice. Također, ambasador Velike Britanije rekao je da će biti uzeto mišljenje lokalnih aktera, ali i međunarodne zajednice. Ovaj nacrt nije konačni dokument i mi se nadamo da će o njemu biti diskutovano u Vijeću sigurnosti UN-a, ali u i BiH. Zbog toga neću da dajem ocjene o ovom nacrtu, jer nije konačan – rekao je, između ostalog, ruski ambasador Ivancov za Dnevni avaz.