Ivanić: Čović zna da bez moje podrške nema mandatara

BiH

mladen ivanic

Očito je da je novi Zakon o radu, o kojem se vodi toliko polemike dio Reformske agende koju su prihvatili svi nivoi vlasti u BiH, rekao je srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić gostujući sinoć u Dnevniku 2 BN televizije, te podsjetio da su entitetski premijeri pregovarali s predstavnicima međunarodnih finansijskih institucija, čiji je jasan uslov upravo donošenje Zakona o radu.

Ivanić je napomenuo i da je to pitanje bilo na stolu prije no što je Predsjedništvo BiH pripremilo deklaraciju.

[pull_quote_right]Kada sam ja vodio pregovore nije bilo Zakona o radu kao obaveze, a kada su pregovore preuzeli neki drugi, ta se obaveza pojavila[/pull_quote_right]

– Tada sam bio sa sindikalcima i tada Zakon o radu nije spomenut u izjavi Predsjedništva BiH. Bio je u nacrtu, ali smo to isključili nakon razgovora sa sindikatima. Mislim da premijere morate pitati zašto je to ponovno postao uslov, kojeg do skoro nije bilo, rekao je srpski član Predsjedništva BiH.

On, pak, smatra da je rano toliko polemizirati o novom Zakonu o radu i da treba sačekati da se vidi kakav će zakon pripremiti Vlada RS-a.

– Poznato je šta se dogodilo u FBiH gdje su, ipak, taj posao završili. Jasno je jedno: bez tog Zakona neće biti paketa finansijske pomoći, a bez paketa finansijske pomoći ni Vlada FBiH ni Vlada RS-a ne bi mogle opstati, jer nema dovoljno novca u budžetima, naveo je Ivanić.

– Kada sam ja vodio pregovore nije bilo Zakona o radu kao obaveze, a kada su pregovore preuzeli neki drugi, ta se obaveza pojavila. Konkretno, mislim na Vladu RS-a. Ako su tu obavezu preuzeli, onda se oni trebaju i nositi s njom, naglašava lider PDP-a, poručivši da njegova stranka sigurno neće dati podršku novom Zakonu.

[pull_quote_center]Čović nema razloga ulaziti u sukob sa mnom kao s članom Predsjedništva BiH[/pull_quote_center]

Osvrćući se na zbivanja u RS-u u pogledu referenduma o pravosuđu, koji je najavio entitetski predsjednik Milorad Dodik, Ivanić je kazao da nisu toliko bitna upozorenja koja dolaze iz međunarodnih krugova da se referendum ne održi, već je ključno pitanje šta vlast RS-a planira nakon provođenja referenduma.

– Mislim da Vlada ne zna što poslije, kao što ni predsjednik Dodik ne odaje dojam da zna šta nakon održanog referenduma. Cijela ta priča mi sve više liči na avanturu i mislim da vlasti RS-a mole Boga da se stvore uslovi da referendum ne bude održan, kazao je Ivanić.

Ivanić je kazao i kako su špekulacije o rekonstrukciji Vijeća ministara BiH proizvod političke nestabilnosti u Sarajevu.

– Postoji problem Vlade FBiH i činjenica da ona nije u stanju osigurati većinu ili je ta većina vrlo labava, te se u tom kontekstu pokušava napraviti eventualnu novu većinu. No, to nema nikakvih posljedica po Vijeće ministara. Ovo što se zbiva u FBiH se odnosi na pitanje Vlade, iako tu ne očekujem neke spektakularne promjene. Mislim da su SDA i HDZ BiH jaki, dovoljno čvrsti, među njima postoje određene razlike, HDZ preferira eventualno uključenje Saveza za bolju budućnost, ali nisam siguran da SDA to prihvaća. No, ni bez jednih ni bez drugih neke većine u FBiH nema, kaže Ivanić.

Na pitanje je li moguće da na mjesto Saveza za promjene dođe SNSD, što priželjkuje lider HDZ-a BiH i predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, Ivanić je odgovorio da misli to više nije slučaj.

– Čović u posljednjih šest mjeseci tu mogućnost nijednom nije spomenuo. Mislim da je on realan političar i da je ta jedna vrsta ljubavi ili korektnih odnosa sa SNSD-om zaključena, rekao je Ivanić i napomenuo kako Čović nema razloga ulaziti u sukob s njim kao članom Predsjedništva BiH, jer bez njega nije moguće određivati mandatara, tako da su to sve puke špekulacije.