Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bivši član predsjedništva

Ivanić: Dobijanje kandidatskog statusa simboličan, ali vrlo značajan čin

mladen-ivanic

Ivanić je dobijanje kandidatskog statusa ocijenio značajnim iz razloga da se napravi taj određeni iskorak kojeg je BiH dugo čeka

Dobijanje kandidatskog statusa je simbolički čin, ali vrlo značajan, ocijenio je u izjavi za Fenu bivši član Predsjedništva BiH i ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić.

Prema najavama iz Brisela, zahtjev BiH da postane zemlja kandidat za članstvo u EU danas će biti na dnevnom redu sastanka ministara za evropske poslove EU, koji se održava u Briselu. Ukoliko prethodno ambasadori daju “zeleno svjetlo”, ministri bi danas tu odluku potvrdili, a zatim i lideri EU 15. decembra na njihovom samitu.

Ivanić je dobijanje kandidatskog statusa ocijenio značajnim iz razloga da se napravi taj određeni iskorak kojeg je BiH dugo čeka.

Po njegovim riječima, to je izuzetno politički važno. Međutim, po u samom sadržaju ne i presudno, jer sam kandidatski status “ništa posebno ne znači”. Naime, nakon toga treba da se definiraju datumi početka pregovora, a Ivanić misli da će zbog realnih odnosa u BiH to sve trajati, odnosno neće se brzo desiti.

– Ne treba očekivati spektakularne rezultate, ali na nivou simbolike je važno premda ne bih rekao da će suštinski promijeniti odnose u BiH. I dalje mislim da će evropski put dominantno zavisiti od naših unutarnjih odnosa, a nisam velikih optimista da će u tom smislu doći do sprektakularnih promjena i sa novim sazivom Vijeća ministara BiH – zaključio je Ivanić.