Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ivanić gostovao kod Hadžifejzovića: Rata neće biti, ali je moguće da bude sukoba

BiH

ivanic

Gost “Centralnog dnevnika” u izdanju od petka bio je Mladen Ivanić, predsjednik Predsjedništva BiH, odnosno jedna trećina predsjednika države, kako se sam predstavio u studiju FACE TV-a.

Ivanić je gostujući kod Senada Hadžifejzovića ponovo potvrdio da stanje u cijelom regionu ne valja i da nikada nije bilo gore u zadnjih 15 godina, te pojasnio zašto je tako i šta to znači za BiH i njene susjede.

– Srećom, nemamo oružja. Ne dao Bog da imamo topove, tenkove, avione u ovakvom ambijentu. Ozbiljnog oružja više nema, i to je sreća. Drugi razlog što neće biti rata što nema ni jednog ozbiljnog lidera iza kojeg bi narod pošao. Ovi sadašnji lideri, svi mi, kada bi se odlučili za takvo nešto ne vjerujem da bi za nama ljudi prošli.

Na Hadžifejzovićevu opservaciju da bi “Dodik mogao napraviti jedan korpus”, Ivanić je odgovorio:

– Ne bih rekao, te dodao i treći razlog zbog kojeg do rata neće doći:

– Građani znaju šta bi bio rezultat eventualnog rata. Oni koji misle da bi ratom dobili nezavisnu Republiku Srpsku strašno griješe, kao i oni da bi ratom uništili Republiku Srpsku. Taj rat ne bi ništa riješio, to građani znaju zato se oni vrlo često pametnije i normalnije ponašaju nego lideri koji bi trebali da ga vode, porulio je Ivanić.

Međutim, ustvrdio je i da novog rata neće biti, ali je moguće da dođe do sukoba.

– Ne isključujem da bi moglo doći do pojedinačnih sukoba. Retorika neodoljivo podsjeća na devedesete. U takvim uslovima se može naći neka grupa koja u svojim suludim glavama može da napravi neki problem, tvrdi Ivanić.

U studiju Face TV-a vodila se uzavrela rasprava, što se možete uvjeriti i u priloženom videu.