Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ivanić: Kad svi dođu do zida, znaju donijeti prave odluke

ivanic (1)

Ovo smatram jednom od najvećih pobjeda u svojoj političkoj karijeri, jer sam jasno pokazao i jednoj i drugoj strani. Mislim da sve što se desilo, da je bilo korisno za odnose u BiH. Pokazalo se da kad svi dođu do zida, znaju donijeti prave odluke, izjavio je danas Mladen Ivanić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, povodom prihvatanja sporazma o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH Evropskoj uniji, javlja Anadolu Agency (AA).

“Drago mi je što mogu da saopštim da nakon što je vlast u Republici Srpskoj dala saglasnost na prilagođeni Sporazum, Predsjedništvo BiH je održalo telefonsku sjednicu i prihvatilo Sporazum i ovlastilo pregovarača da ga parafira”, rekao je Ivanić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Istakao je da je jako zadovoljan razvojem događaja.

“Svjesnim ubacivanjem institucija RS u donošenje odluka htio sam svojim kolegama iz FBiH vrlo jasno da pokažem da BiH ne može funkcionisati na sistemu preglasavanja, da postoje instrumenti kojima i mi iz RS možemo napraviti problem. Istovremeno sam i vlastima u Banjaluci htio jasno da pokažem da nikad više ja, a vjerujem ni Savez za promjene, nećemo donositi odluke koje su korisne za RS, a istovremeno stalno biti proglašavani izdajnicima”, rekao je Ivanić.

Prema njegovim riječima desilo se to da je vlast u RS-u, nakon svega što je govorila, na kraju promijenila mišljene i prihvatila Sporazum za koji je on od početka znao da je koristan. Prelomnim trenutkom smatra sastanak članova Predsjedništva BiH sa njemačkom kancelarkom Angleom Merkel.

“Došlo se do rješenja koje će imati određenih posljedica za našu poljoprivredu, ali ne tolikih koliko se jedno vrijeme htjelo predstaviti”, rekao je Ivanić i dodao da je jako značajno da je Njemačka stala na stranu realne politike u BiH.

Dodao je kako očekuje da će se ocjena o rezultatima popisa stanovništva dati tek krajem septembra ili početkom oktobra.

“One površne ocjene, da je popis proveden u skladu sa svim, bile su preuranjene, ostaće da vidimo šta će na kraju reći evropske institucije statističke sa puno manje političke euforije i sa puno više realnosti”, rekao je on.

Naglasio je da je ovo je epizoda u kojoj su mnogi dobili vrlo značajne lekcije.

Odgovarajući na pitanja novinara, Ivanić je istakao da je pokazao respekt prema institucijama RS, a da je drugoj dvojici kolega u Predsjedništvu BiH pokazao da vode računa o tome “da i on ima ljude na koje ne može da utiče, kao što oni tobože imaju one na koje ne mogu, kao što su direktor Agencije za statitstiku BiH Velimir Jukić i slični”.

“Bolja je situacija nakon što je bila za sve poljoprivrednike u BiH, a posebno za poljoprivrednike u RS-u”, rekao je Ivanić.

Milorad Dodik, predsjednik RS, ranije danas je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da je u RS-u postignuta saglasnost da Ivanić prihvati adaptaciju SSP-a.