Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počasni predsjednik PDP-a

Ivanić: Meni je Dodika žao, malo jadno izgleda

mladen ivanic
Foto: Screenshot/ N1

“Meni se čini da ovakav Dodik odgovara Trojci. Bolji nam je ovakav Dodik, nego pametni ljudi. To je njihova teza”, kaže Ivanić

O aktuelnoj situaciji u Republici Srpskoj, ali i Bosni i Hercegovini za N1 govorio je počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić.

Na samom početku razgovora za Dan uživo govorio je da li Milorad Dodik postaje dodatno rezigniran zbog efekta američkih sankcija te kako komentariše novu ideju sa IRB-om.

Također, prokomentirao je da li Dodik ima prostora za približavanje SAD i Evropskoj uniji.

“Vjerovatno je uvlačenje IRB-a u ozbiljne stvari. Svako ko bude radio sa licima koji su na sankciji, može da bude na udaru SAD sankcija. Ne mislim da je to pametan potez. Mogli su to da urade na puno pametniji način. Bilo je sigurno i manje rizičnih opcija. Ovim potezem će uvući u IRB jednu tešku i rizičnu situaciju. No, zakon će sigurno usvojiti i provesti. Na međunarodnom planu postoje razlike između dvije strukture. Evropske zemlje pod raznim utjecajem, ne postoji jedinstven pristup. Nisam sigurno da će EU raditi oštro kao SAD i Velika Britanija. Dodiku je stalo da politički opstane. Nije realno očekivati neki veliki zaokret u narednih nekoliko mjeseci kada je Dodik u pitanju”, kazao je Ivanić.

Potom je dodao:

“Mislim da on nije jedini koji pravi probleme. Da bi napravili probleme morate imati partnere koji pravi probleme. Trojki on služi kao izgovor, pa i za masu stvari koji oni pogrešno rade. Sve što se u RS dešava rezultat je njegove politike. Uvlači RS u rizik, bez potrebe. Ne vidim u ovom trenutku dramatično na stolu, kada je u pitanju pozicija RS. Ne vidim pravnu osobu za ovakav sukob. Kada se puno očarate, brzo se razočarate. Kada se partneri raziđu dobivate negativne emocije, i tome trenutno svjedočimo”.

Nakon što je Ivanić nedavno poručio kako nema ništa od mirnog razdruživanja, te da se raspao Dodikov brak s Amerikancima, lider SNSD-a uzvratio mu je uvredama da je lažni profesor i štetočina. Evo kako Ivanić odgovara na teške optužbe:

“Godinama sam u jednoj vrsti političkog dijaloga sa Dodikom. On kada nema argumente on koristi uvrede. Na uvrede ne želim odgovoriti, ne želim se na tom nivou sa njim obračunavati. Niti on zna šta je profesor, niti se ikada bavio tim. Spreman sam argumentima, ali uvredama i spuštanje na privatni nivo da to radim. Meni to ne treba. Meni je njega žao, malo jadno izgleda takvom vrstom retorike”, kazao je Ivanić,

Poslanici NSRS usvojili su juče Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda usvojenoj na Svesrpskom saboru. Koja je težina ovog dokumenta?

“Ne mislim da ima nešto spektakularno novo. Mislim da je deklaracija nastavak priče o paralelnim vezama. U samom dokumentu ne vidim ništa što je opasno i suprotno Dejtonskom sporazumu. Ne bih tome davao spektakularniji značaj. Mislim da je to jedno svojevrsno pretjerivanje. Ne mislim da će donijeti spektakularne pomake. Ne može donijeti neki napredak. Dodik je razumio poruke i zato je napravio neke informacije. U pitanju je korak nazad. ‘Razdruživanje’ podrazumijeva sporazum dvije strane. Ne postoje dvije strane koje su spremne na to. To je bio tipičan primjer Dodikove galame, a nikakvog poteza”, naveo je Ivanić.

Između ostalog, Mladen Ivanić je kazao da li može da dođe do rekonstrukcije državne vlasti.

“Nisam siguran u rekonstrukciju. Meni se čini da ovakav Dodik odgovara Trojci. Bolji nam je ovakav Dodik, nego pametni ljudi. To je njihova teza. PDP dobija ono što je njihovo pravo. Da bi se razdružila sadašnja većina, neko to mora pokrenuti. Meni je jasno da Trojki ovakav Dodik odgovara, i to neće niko pokrenuti. Trojka je dala četvrti mandat svojevrsno. Ni ne treba da sada ulaze u proces rekonstrukcije državne vlasti. Ne mislim da će doći do ozbiljnije promjene. Dodik je pristao na budžet, kada je u pitanju praktični dio imati dogovore, a po pitanju svega drugog neće. Sve će to tako biti do narednih izbora. Vjerujem da će se dogovoriti oko budžeta. Nema tu zajedničkog pristupa ni čemu. Nisam vidio jedinstvo oko neke teme. Možda nisam dobro informisan, ali ja nisam imao priliku da vidim”, kazao je Ivanić, zatim dodao:

“Ne vidim ni ličnosti niti politike koje su spremen da bi se nešto moglo uraditi. Nastavit ćemo ovako još naredne dvije godine. Vidjet ćemo krajnji rezultat i lokalnih izbora. Nadam se da Banja Luka ostati u rukama opozicije. Moj je osjećaj da bez obzira na sve da Draško Stanivuković ima najveće šanse. Osjećam da je tako. Suštinska šansa za opoziciju je drugačija politika. Opozicija se mora jasno pokazati da je drugačija od onog što radi Dodik. Moraju pokazati da će RS otvoriti prema svijetu, da je neće zatvoriti. Opozicija mora pokazati da ne smije biti ovaj nivo korupcije. Da neće biti privilegovanih firmi. Sadržano mora da ide. Politika mora biti drugačija. Narod je umoran od ove vrste politike. Traže nešto drugo. Ukoliko se tome opredjele onda imaju šansu”.