Ivanić nakon posjete Vatikanu: Papa je bio jasan, neće se miješati

BiH

ivanic_papa

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić, nakon današnje posjete papi Franji u Vatikanu, izjavio je da je više nego jasan stav da se Sveta Stolica neće uplitati u unutrašnje odnose u BiH i da će oni nastojati da grade jedan ambijent, da pokažu da tri religije, tri naroda, mogu ako žele i ako znaju da žive zajedno unutar jedne zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjedavajući Dragan Čović, te Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić, članovi Predsjedništva BiH zahvalili su se, tokom posjete, papi Franji na audijenciji i prenijeli mu pozdrave svih naroda i građana Bosne i Hercegovine.

Tokom razgovora o aktuelnoj situaciji istaknuta je važnost unapređenja političkih odnosa i intenziviranja reformskih procesa i ispunjenja uvjeta koji su u funkciji jačanja evropske perspektive BiH.

“Mislim da je bilo jako značajno što smo danas bili u posjeti Papi zato što je njegova posjeta ostavila, kada je bio u BiH, izuzetno pozitivan utisak i stvorila dosta dobar ambijent. Iako smo mi u dobro u unutrašnjim sukobima rekao bih da je današnji sastanak pomogao da se dio tih stvari malo i opusti”, rekao je Ivanić.

Ono što iznenađuje, kako je kazao, jeste dosta dobro poznavanje prilika u BiH.

“Ali i više nego jasan stav da se Sveta Stolica neće uplitati u unutrašnje odnose i da će oni nastojati da grade jedan ambijent da pokažu da tri religije, tri naroda, mogu ako žele i ako znaju unutar jedne zemlje da žive zajedno. Vrlo pozitivna posjeta i vjerovatno je za očekivat u nekom vremenu da papa ponovo dođe u BiH”, poručio je Ivanić.

Iz Predsjedništva BiH je saopćeno da su Čović, Izetbegović i Ivanić izrazili zahvalnost papi Franji i Svetoj Stolici na podršci koju su do sada pružali Bosni i Hercegovini, te izrazili nadu da će se ta podrška nastaviti i u budućnosti u okviru napretka ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

Poslije audijencije kod papa Franje, članovi Predsjedništva BiH imali su susret s kardinalom Pietrom Parolinom, državnim sekretarom Svete Stolice. Tom prilikom istakli su da su bilateralni odnosi BiH i Svete Stolice prijateljski, uz visok nivo razumijevanja i saglasnosti o najvažnijim političkim pitanjima u domenu bilateralnih odnosa i ukupnih međunarodnih odnosa.