Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Ivanić: Nakon referenduma 9. januar proglasiti “Danom državnosti Srpske”

29/08/2016

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić smatra da bi, poslije referenduma o Danu Republike, 9. januar trebalo nazvati “danom državnosti Srpske”, čime bi bila dosljedno sporovedena odluka Ustavnog suda, a značaj ovog datuma podignut na još veći nivo.

“Ako se i dan državnosti proglasi neustavnim, možemo uvesti dan osamostaljenja Srpske, pa dan nezavisnosti i tako narednih 50 godina. Jedno je jasno – 9. januar je datum ispod kog srpski narod neće ići. Sve igre nas učvršćuju u uvjerenju da će tako biti”, poručio je Ivanić.

On je novinarima u Banjoj Luci rekao da Centralna izborna komisija /CIK/ BiH nema nijedan element kojim bi osporila davanje biračkih spiskova za sprovođenje referenduma o Danu Republike i ističe da bi, ukoliko to, ipak, učini, zauzela čisti politički stav jer ne postoji odluka kojom se tako nešto zabranjuje.

“Očekujem da će svi na predstojećoj sjednici CIK-a glasati da se poštuje odluka tijela /o referendumu/ koje ima autoritet, a to je Narodna skupština RS. CIK treba da je u funkciji tog tijela”, poručio je Ivanić, koji je počasni predsjednik PDP-a.

On je rekao da bi zahtjev lidera SDA Bakira Izetbegovića za privremenu mjeru Ustavnog suda BiH o referendumu previše zaoštrio situaciju, pa su u “SDA odlučili da nije pametno da to urade”.

“To znači da će biti sjednice Ustavnog suda. Ako bi MirsadĆeman, član SDA, kao predsjednik Ustavnog suda BiH iskoristio pravo i donio odluku po zahtjevu predsjednika sa implikacijama na odluku Narodne skupštine, to bi bila katastrofa pravnog sistema u BiH i potpuno srozavanje autoriteta Ustavnog suda”, rekao je Ivanić.

Govoreći o primjedbama međunarodne zajednice koje bi se mogle čuti i na predstojećoj sjednici Savjeta za sprovođenje mira u BiH (PIC), Ivanić je rekao da oni zamjeraju RS-u neprovođenje odluke Ustavnog suda.

 

 

Komentari