Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ivanić nakon sastanka sa Dodikom: Referendum o Danu RS-a nakon izbora

BiH

dodik ivanic

Član Predsjedništva BiH iz RS-a Mladen Ivanić izjavio je danas u Banjoj Luci da se RS-u ne može osporiti pravo na referendum o Danu RS-a, ali naglašava da bi bilo dobro da se referendum održi nakon lokalnih izbora, kako bi se isključila bilo kakva manipulacija.

– Saglasan sam da narod u RS-u treba da odgovori na pitanje – da li je za to da 9. januar bude Dan RS-a i mislim da se referendum te vrste ne može osporiti, ali bi bilo dobro da se održi nakon izbora – precizirao je Ivanić.

– Ostaje da se vidi kakav će stav imati predstavnici drugih političkih stranaka, jer sam na ovom sastanku bio kao član Predsjedništva BiH, rekao je Ivanić na pres-konferenciji nakon sastanka s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, koji zagovara da se referendum o Danu RS-a, 9. januaru koji je osporio Ustavni sud BiH, održi što prije.

ivanic dodik

Predsjednik RS Milorad Dodik je kazao da nisu uspjeli da u zadatom roku osiguraju da prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH, koji su predložili srpski predstavnici, bude usvojen na nivou BiH i referendum kao odgovor na odluku Ustavnog suda BiH je, kaže, potreban.

Dodik je ustvrdio i da nikada nije rekao za Ivanića da je izdajnik RS-a, ali jeste za neke druge u Savezu za promjene.

Najavio je nastavak razgovora s političkim predstavnicima RS-a o odluci Ustavnog suda BiH o Danu RS-a, 9. januaru.

I Dodik i Ivanić smatraju da mora da postoji komunikacija između predstavnika vlasti RS-a i njenih predstavnika na nivou BiH, kao i da predstavnici Vlade RS i Vijeća ministara BiH treba da razgovaraju u korist građana.

Evropske integracije i ono što je urađeno na aplikaciji za status bh. u EU ima podršku RS-a, ali je, kazao je Dodik, neophodno da se postigne puna saglasnost o mehanizmu koordinacije.