Ivanić: Nećemo dobiti status kandidata sve dok je negativna politička atmosfera

ivanic2

Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine u intervju za RSE kaže kako su odnosi u regiji loši, te da su pogoršani između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, nakon hapšenja bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Orašju zbog sumnji u ratne zločine.

Istovremeno, odnosi Beograda i Sarajeva, kako navodi Ivanić, su odnosi člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića. Zbog toga Mladen Ivanić najavljuje da će pokušati organizovati trilateralni sastanak predsjednika i premijera Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske.

Prije nekoliko dana ste preuzeli funkciju predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Najavili ste kako ćete gledati u budućnost, a ne u prošlost, što pretpostavljam, znači evropski put zemlje. Može li država napredovati na tom putu s obzirom na postojeću političku situaciju?

Ivanić: Realno je očekivati da mi u prvih deset dana decembra dobijemo upitnik sa nekoliko hiljada pitanja. Mi ćemo, uz manje ili veće teškoće, u roku od šest mjeseci uspjeti odgovoriti na ta pitanja, ali ne završava se taj posao odgovorom na pitanja. Nema šanse da dobijemo status kandidata dok god ostane negativna politička atmosfera. Da bi se dobio status kandidata, zemlja mora djelovati ozbiljnije.

Kako se ogleda ta ozbiljnost?

Ivanić: Treba promijeniti priču o tome da je Bosna i Hercegovina samo zemlja sukoba. Mi smo od prošle godine, od događaja u Srebrenici, do danas, imali samo negativne stvari. Negativne stvari treba ostaviti u stranu i samo tako možemo očekivati da u zadanim rokovima, a to je do kraja 2017. godine, dobijemo status kandidata.

Kako gledate na susjedske odnose?

Ivanić: Generalno, mislim da su odnosi loši i da su se pogoršali odnosi između Bosne i Hercegovine i Hrvatske nakon hapšenja, ali mislim da je reakcija kako žrtve ne mogu praviti zločin bila pretjerano uplitanje u pravosuđe.

Može li sebi zemlja koja je u EU dozvoliti uplitanje u pravosuđe druge države?

Ivanić: Ja to nikada ne bih rekao. Istovremeno, odnosi Beograda i Sarajeva nisu dobri, rekao bih, dominantno odnosi gospodina Izetbegovića i gospodina Vučića.

Šta mislite zbog čega je to tako?

Ivanić: Mislim da Beograd nosi neku vrstu rana, jer nije bilo osude napada na gospodina Vučića, ali i zbog otkazivanja posjete predsjednika Srbije. Moja ideja, i ja ću to pokušati organizovati poslije Nove godine, je trilateralni sastanak predsjednika i premijera Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske. Mislim da je najlakše da svi zajedno sjednemo, a ne svi pojedinačno.

Nakon pobjede Donalda Trumpa za američkog predsjednika, mogu li se očekivati neka nova geostrateška pozicioniranja na Balkanu između velikih sila?

Ivanić: Što se američke administracije tiče, neće se ona puno baviti nama, mi nismo bili tema američkog predsjednika Baracka Obame (Barak), pa ni Georgea Busha (Džordž Buš). Mislim da Balkan u cjelini, a posebno Bosna i Hercegovina, ne treba sebi da daju prevelik značaj.

Znači li to da ne dijelite mišljenje beogradske štampe koja u prvi plan Trumpovu pobjedu dovodi u vezu – sa jedne strane da će Kosovo biti ponovo u sklopu Srbije, a sa druge da Kosovo kao država opstane, ali da zato Republika Srpska (RS) bude dobijena. Kakav je Vaš stav o tome?

Ivanić: Kao Srbin, volio bih da se Kosovo vrati u sastav Srbije i uradio bih sve što mogu da tako bude. Međutim, da li će doći do velikih promjena međunarodne politike, nisam siguran.

Vi ste važili za nekoga ko se godinama suprotstavljao politici Milorada Dodika u Republici Srpskoj. Posljednjih mjeseci toga nema. Šta je razlog?

Ivanić: I dalje mislim da je stanje u Republici Srpskoj katastrofalno, mislim da tamo nemamo vladavinu prava, da RS ide u lošem pravcu, ali dijelim neke stavove sa gospodinom Dodikom. Na primjer, mislim da je bila greška pokretanje inicijative oko 9. januara, jer mislim da je to emotivno pitanje i da je bilo nepotrebno jednom narodu braniti da obilježava taj datum.

Uprkos tome što je to bilo protuustavno, jer nigdje ne piše da se referendum može održati.

Ivanić: Kada je otvorena ta tema o ustavnosti predlagao sam da se pitanje promijeni i da glasi: “Da li ste za to da 9. januar bude praznik”. Nisu me poslušali.

Na početku ste rekli da ćete se zalagati da se uozbilje odnosi unutar samog Predsjedništva BiH. Koliko građani mogu doživljavati tu instituciju ozbiljnom ako se najavi zvaničan obilazak trotoara koji je izgrađen ispred zgrade Predsjedništva?

Ivanić: Ja sam nadrealiste volio gledati, ali nisam volio da budem nadrealista. Kada sam pročitao obavještenje da će se obaviti radni obilazak novoizgrađenog trotoara, nisam mogao više da shvatim gdje se nalazi ljudska glupost. Moj kabinet sa tim nema veze.

Mi smo ljude koji su to organizovali pokušali upozoriti da je to potpuno blesavo, ali ljudi koji su pozvali novinare to su doživjeli kao udar na dignitet Predsjedništva i Bosne i Hercegovine. Mislim da su ti, koji su ovo sazvali, napravili najveću moguću sprdnju od Bosne i Hercegovine i drago mi je da javnost u Sarajevu dijeli moje mišljenje.